У Харкові через отруєння річок нафтопродуктами після обстрілу РФ гинуть тварини (Фото, відео)

Деякі тварини лежать на набережній річок у центрі міста. Відео опублікували в одному з міських Телеграм-каналів.

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури разом з іншими спеціалістами працюють над встановленням масштабів забруднення, спричиненого витоком нафтопродуктів у річки Немишля, Харків, Лопань і Уди внаслідок обстрілу військами рф.  

Нагадаємо, 9 лютого близько 22:50 росіяни завдали ударів трьома безпілотниками по по Немишлянському району Харкова. Через влучання безпілотника по нафтобази було пошкоджено обладнання та ємності для зберігання нафтопродуктів. Орієнтовно, на той момент в резервуарах перебувало близько 3,8 тис. тонн нафтопродуктів — бензину і дизпалива. Воно розтеклося по вулиці, загорілися житлові будинки, загинуло 7 людей, серед них троє дітей.

Внаслідок удару БПЛА по Немишлянському району Харкова загинула прокурор та її родина

Нафтопродукти потрапили до річки Немишля, яка протікає територією Харкова та в подальшому впадає у річки Харків, Лопань та Уди. 

Прокурори спільно зі спеціалістами Держекоінспекції проводять обстеження річок, відібрають проби води і ґрунтів для проведення лабораторних досліджень. Після отримання результатів буде визначено розмір збитків.

Як повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов, за попередніми підрахунками, збитки водним ресурсам склали не менше 30 млн грн. Наразі для локалізації нафтових розливів встановили бонові загородження в 5 локаціях річок. Водойми очищують сорбентами. Аналогічні роботи проводяться в Харківському, Чугуївському та Ізюмському районах. Незабаром надійдуть ще 150 метрів загороджень та 2 тонни сорбентів.

У басейні річки Сіверський Донець постійно проводиться моніторинг стану поверхневих вод. Усі показники в нормі, загрози для споживачів питної води немає.

“Найголовніше – паливо не потрапило до джерел питної води, тому загрози для споживачів немає. Вода в кранах харків’ян безпечна і належної якості. Не допустили перетік нафтової плями в річку Сіверський Донець. Як і планували, напередодні встановили спецобладнання у двох місцях в річках Уди та Немишля. Це дозволяє стримувати шар плівки з нафти”, – повідомив Олег Синєгубов.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии