Україна не може відкладати розвиток на «після війни», – голова «Укренерго» (Відео)

Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький заявив, що Україна не може відкладати свій розвиток на «після війни». Він пояснив, що кількість ремонтів енергетичних об’єктів має свою межу, і що для підготовки до наступних зим Україні потрібно починати діяти вже зараз.

Про це він розповів під час виступу на Київському міжнародному економічному форумі.

«Питання нашого виживання в тому, що пройде наступна зима, ми вистоїмо, і далі буде наступна зима. Війна закінчиться перемогою. Сусід божевільний залишиться.
Для того, щоб підготуватися до всіх інших зим, нам треба сьогодні починати діяти, щоб побудувати нові генеруючі потужності. Інвестор повинен бути зацікавленим побудувати станцію в 10 МВт, яка окупиться за 5-6 років. Давайте створимо умови, щоб він міг це зробити і тоді ми не будемо думати як нам підготуватися до нового опалювального сезону», — заявив Кудрицький.

Кудрицький також зауважив, що Україні потрібно працювати над заміною крупних електростанцій великою кількістю малих. Він вважає, що це питання безпеки та вартості енергомікса.

Шість громад Харківщини отримали нові шкільні автобуси (Фото, Відео)

«Нам очевидно потрібно розосереджувати свою генерацію. Не тому, що це модний тренд. А тому, що це, по-перше, питання безпеки. Замість однієї електростанції потужністю в 1000 МВт – треба мати 100 маленьких електростанцій, потужністю в 10 МВт. Ніхто не зможе, навіть відправивши тисячу ракет, «покласти» таку енергосистему.
А по-друге, це питання вартості енергомікса. Для того, щоб його здешевити, потрібні інвестиції. І нам потрібно залучати ці інвестиції вже вчора. А щоб інвестор прийшов і побудував нову станцію, він повинен на 2-5 річний період розуміти дві речі. По-перше, на яку ціну він може розраховувати, як він поверне цю інвестицію. І по-друге, він повинен розуміти, що з ним розрахуються. Отже, нам треба зосередитися на тому, щоб створити такі ринкові умови, шляхом лібералізації ринку електроенергії, для того, щоб ми залучили якомога більше інвестицій у нові генеруючі потужності», — зазначив очільник «Укренерго» у своєму виступі.

Комментарии