Заступниця директора ліцею з Куп`янська вийшла з-під варти на наступний день після оголошення вироку в колабораціонізмі

Червонозаводський райсуд Харкова визнав винною заступника з навчальної роботи Куп`янського ліцею №1 Наталію Алтанець у колабораційній діяльності та призначив їй покарання – 6 місяців ув’язнення з позбавленням права займати посади у закладах освіти та в органах влади, займатися освітньою та виховною діяльністю строком на 12 років. Про це стало відомо з вироку суду.

Як проінформували в Харківському антикорупційному центрі, зважаючи на те, що початок строку відбування покарання Алтанець рахували з дня обрання їй запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, тобто з 18 квітня 2023 року, то освітянка вийшла на свободу 18 жовтня, на наступний день після оголошення вироку.

Як відбувався освітній процес на Харківщині під час окупації, — ХАЦ

Слідство встановило, що Алтанець виконувала обов`язки директора в ліцеї №1 замість директора, яка виїхала до Курська на так зване “підвищення кваліфікації”. У червні минулого року Алтанець почала працювати над впровадженням стандартів освіти РФ і збирала списки учителів, згодних працювати під керівництвом окупаційної влади. Алтанець особисто підписала свідоцтва та атестати учням ліцею.

У суді Алтанець свою вину визнала, щиро розкаялася та зазначила, що під час окупації перебувала у Куп`янську на посаді заступника директора ліцею №1. У серпні 2022 року вчительський колектив був змушений написати заяви на звільнення від 19 червня минулого року. Після цього вона продовжувала працювати у ліцеї, виконувала обов`язки директора ліцею на час відсутності директора, відвідувала дві наради у відділі освіти з окупаційною владою. Вона також виступала з промовою, зокрема, щодо досягнень ліцею. На збори з вручення сертифікату ліцею №1 приїхала представник з м. Бєлгорода, було багато представників окупаційної влади та військових РФ. Під час заміни директора робила замовлення на свідоцтва для учнів, що заповнювалися російською мовою, оскільки така вимога встановлена для свідоцтв російського зразка. Навчальний процес 2022-2023 років за стандартами освіти РФ тривав під час окупації 4 дні. Заробітну плату, за словами Алтанець, не виплачували, від окупаційної влади учителі отримували тільки матеріальну допомогу. 

У матеріалі DW за листопад 2022 року про те, як працювали освітяни в окупованому Куп’янську, Алтанець зазначена як учителька української мови та літератури та заступниця директора ліцею №1. Ліцей відновив навчання в березні 2022 року, після наказу тодішнього мера Геннадія Мацегори, який пішов на співпрацю з росіянами. Тоді ж Наталія Алтанець вийшла на роботу.

Вона пояснює, що жодних змін у школі не помітила, бо викладала і далі українську мову та літературу, навчальний рік закінчували за українським законодавством та стандартами. Однак улітку директорка сказала вчителям, що новий навчальний рік відбуватиметься за російською програмою. Учителів відправили на “курси підвищення кваліфікації” до Курська. Але Алтанець вдалося уникнути поїздки, посилаючись на те, що вона має виконувати адміністративні функції. Каже, що вагалась, чи взагалі продовжувати працювати в школі.

“Але сказали, що якщо ми не будемо працювати, то привезуть учителів із росії, – згадує Наталія. – Нам усім було складно прийняти це рішення. Але ми вирішили, що завдамо дітям меншу шкоду, ніж ті вчителі, які приїдуть з Росії. Це наші діти, і ми повинні їх учити”.

У перші дні вересня 2022 року Алтанець продовжила викладати українську мову та літературу. Але до її обов’язків додали російську, оскільки вона має диплом ще й з цієї спеціальності. 

“Нікуди було діватися, – каже Наталія. – Було страшно сказати дітям: я у вас викладала українську, а тепер буду ще й російську. Страшно і соромно. Але діти нічого не питали. Напевно, батьки їм усе пояснили”.

Усі предмети у школі мали викладати російською, але, за словами Наталії, вчителі не дотримувалися цієї вимоги. Окупаційна влада привезла до ліцею російські підручники, однак колеги не поспішали їх видавати учням. 

Також отримала вирок і виконуюча обов’язки директора в “Опорній школі “Оскільский ліцей” Оскільської селищної ради Ізюмського району під час окупації Ірина Рєзнік. Вироком Дзержинського райсуду Харкова від 26 жовтня їй було призначено покарання у виді позбавлення волі строком на 2 роки (звільнити від відбуття покарання із випробуванням та визначити 2 роки іспитового строку), з позбавленням права обіймати посади в органах влади та закладах освіти на 10 років.

Як з’ясувало слідство, з липня по вересень 2022 року Рєзнік в якості в. о. директора організувала роботу закладу освіти російською мовою, впроваджувала методики навчання за російськими підручниками.

У судовому засіданні “директорка Оскільського ліцею” свою вину визнала повністю, щиро розкаялася.

Варто зауважити, що на етапі досудового розслідування, слідство також зазначало, що Рєзнік пройшла так звані “курси перепідготовки” кадрів освіти за російськими стандартами у Курську та Бєлгороді.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии