“Здали колеги зі школи, з якими ми працювали 30 років”: дружина сільського вчителя з Харківщини розшукує чоловіка, якого викрали росіяни

Костянтин Струк — цивільний заручник росіян, вчитель фізкультури з Варварівського ліцею Вовчанського району на Харківщині. Родина Костянтина, його дружина і син, були з ним в окупації, але в серпні 2022 року знайшли можливість виїхати. Костянтин залишився вдома. За кілька днів по тому до нього прийшли росіяни. Вони мали списки українських вчителів, які відмовилися співпрацювати з окупантами, і прийшли шукати саме цих людей. З 14 серпня 2022 року Костянтин в полоні, де його утримують не відомо. Про це повідомило “Громадське радіо“.

Учителька Оксана Струк, дружина Костянтина, розповіла, що чоловіка здали росіянам колеги, з яким він пропрацював 30 років, зокрема, вчителька української мови та літератури, яка стала “директором” школи при окупантах.

Росіяни викрали харківського студента і понад рік утримують його в ізоляторі

“Ми знаємо кожного і кожну. Знаємо чоловіка, який сам поїхав у російську комендатуру і сказав про Костю, а також колег по роботі. У першу чергу, це новопризначена “директорка” школи, яка пішла на співпрацю з окупантами. Я не знаю, за що його можна було забрати. Ми розуміли, що ми в окупації, тому не займалися жодною діяльністю, яка могла б викликати у окупантів агресію. Можливо, хтось у школі почув якісь наші фрази щодо ситуації. Але ми 30 років пропрацювали в одній школі, ми — колеги, сусіди! Хоча «директор» школи з 2014-го року висловлювала проросійські погляди, вона підтримувала дії окупантів на Донбасі”, – розповіла Оксана Струк.

За її словами, на початку вересня “директор” втекла разом зі своїм чоловіком та іншими прибічниками до Росії. Але втекли не всі учителі-зрадники: частина з них залишилися, і дехто навіть влаштувався до харківської школи.

У Міністерстві оборони Росії через Міжнародний комітет Червоного Хреста жінці підтвердили, що її чоловік перебуває у полоні, але у якому він стані та де саме перебуває, невідомо.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показать все посты

Комментарии