Росіяни могли вбити полонених в Оленівці за допомогою термобаричної зброї – розслідування

Росія могла використати термобаричну зброю, щоб спалити полонених уві сні.
Про це повідомила міжнародна розвідувальна спільнота InformNapalm.

Масове вбивство військовополонених у Оленівці влаштували найманці з ПВК “Вагнер” – Генштаб

Розслідувачі зазначають, що Оленівка розташована приблизно за 15 км від лінії фронту, тому немає сенсу бити по такій цілі рідкісними і дорогими ракетами GMLRS. “Оленівка роками була відомим табором військовополонених “ДНР” і десятиліттями виправною колонією. Настільки, що про це знали дружини військовополонених. Треба бути російським тролем або пропагандистом, щоб повірити, що Україна вразить таку ціль”, – зауважили розслідувачі.

На опублікованих росіянами фото зафіксовано, що після удару зруйнована будівля з бетонної цегли з тонким жерстяним дахом залишилася на місці. Тобто вибух був настільки слабкий, що ліжка не зрушили з місця ані на сантиметр. Водночас вогонь завдав величезної шкоди.

“Але остаточним доказом того, що це не була ракета GMLRS, є відсутність ударного кратера. Якби в Оленівку влучила ракета GMLRS, то всередині не було б обгорілих… Вибухом би всіх розірвало, а не спалило живцем”, – додають розслідувачі.

На відміну від ракет GMLRS термобарична зброя спалює жертв, залишаючи тіла неушкодженими. Тобто Росія могла застосувати цю зброю, щоб спалити людей уві сні.

На думку членів InformNapalm, ймовірно, росіяни замкнули двері, вистрілили всередину через вікна термобаричними боєприпасами РПО-А “Шмель” або МРО-А, а потім почекали, поки всі загинуть. Такими видами боєприпасів зволодіють бойовики “ДНР” від 2014 року.

Нагадаємо, за даними Офісу генпрокурора, 29 липня росіяни завдали удару по території виправної колонії №120 у тимчасово захопленому селищі Оленівка Волноваського району Донецької області. Внаслідок теракту загинули близько 40 людей та 130 отримали поранення. Проте росіяни вже традиційно поспішили звинуватити в жертвах українських захисників.

Коментарі