Харківського підприємця підозрюють у шахрайстві із заставою на 2,3 млн доларів

Харківський підприємець незаконно передав членам своєї сім’ї майно, яке було в заставі у банку.

Про це повідомили в пресслужбі Харківської обласної прокуратури.

Згідно з даними прокуратури, у 2010 році підприємець уклав з банком угоду, відповідно до якої банк надав йому кредит у розмірі 2,3 млн доларів США до грудня 2014 року. Як гарантія виконання зобов’язань за кредитним договором були укладені іпотечні договори, згідно з якими підприємець передав банку в іпотеку земельну ділянку, а також житлові та нежитлові будівлі, які належали йому на праві власності.

Станом на початок 2016 року зобов’язання за кредитним договором виконані не були, а загальна сума заборгованості з урахуванням відсотків за прострочені платежі склала майже 3,5 млн доларів США.

СБУ повідомила про підозру керівнику Черкаської єпархії УПЦ

Щоб банк не зміг стягнути заставне майно, підприємець незаконно передав нерухомість членам своєї сім’ї — його дружина звернулася до суду з двома цивільними позовами: про визнання майна спільною сумісною власністю та виділу частки зі спільного майна, а також про стягнення аліментів на утримання дітей.

Саме під час судового розгляду зазначених цивільних справ були укладені мирові угоди, відповідно до яких підприємець відмовився від належних йому майнових прав на нерухоме майно на користь інших осіб — членів своєї сім’ї, таким чином фактично відчужуючи нерухоме майно, що знаходиться в заставі, без згоди банку.

Наразі чоловіку повідомили про підозру за фактом відчуження заставленого майна (ч. 1 ст. 388 КК України).

Максимальна санкція статті передбачає 2 роки обмеження волі.

Коментарі