Харківський суд визнав незаконною мобілізацію студента та зобов’язав ТЦК виплатити йому 50 тисяч гривень

Харківський суд виніс рішення на користь 19-річного студента Володимира Дедюха, якого незаконно мобілізували до лав Збройних сил України.

Про це повідомляє Українська Гельсінська спілка з прав людини.

У 2022 році юнаку вручили повістку на вокзалі в Ужгороді та зарахували до складу військової частини, призначивши кулеметником.

Адвокат студента Роман Лихачов зазначає, що мобілізація була проведена з численними порушеннями. Володимиру не надали документів про проходження військово-лікарської комісії, а також обіцяли демобілізувати після надання довідки про навчання у виші, що не відповідає дійсному законодавству.

«Проблема законодавства ще в тому, що коли незаконно мобілізують осіб, які мають право на відстрочку, військова частина не може їх самостійно звільнити, навіть якщо бачить порушення з боку ТЦК. Їхнє звільнення може відбутися тільки у судовому порядку. Тобто людина повинна йти до суду і доказувати, що дії ТЦК незаконні. Цей процес, як у випадку Володимира, може затягнутися. Водночас людина служить, часто на передку і подібні дії або бездіяльність можуть призвести до смерті людини», — говорить адвокат.

Прикордонника з Харківської області піймали на хабарі

Судовий процес тривав півтора року та закінчився визнанням мобілізації студента незаконною. Суд зобов’язав Ужгородський ТЦК та військову частину виплатити Володимиру Дедюху компенсацію в розмірі 50 тисяч гривень.

У вересні 2023 року на підставі рішення суду юнака було виключено зі списків особового складу та звільнено зі служби.

«Важливо, щоб такі дії були покарані. Компенсація в 50 тисяч чи в 500 тисяч — не принципово. Головне питання не в штрафах, а в справедливості. Хлопець в 19 років опинився на фронті, його мати залишилася одна в цій ситуації, без жодної підтримки. Володимир був позбавлений можливості навчатися», — наголошує Роман Лихачов.

Як зазначають у спілці з прав людини, зараз Володимир повертається до цивільного життя та планує поновитися в університеті, щоб закінчити навчання. У 21 рік Дядюх має посвідчення учасника бойових дій.

Коментарі