Паспорт рф та розвиток російського бізнесу: викриття депутата-бізнесмена — ХАЦ

У ексдепутата Харківської облради Олександра Губіна був знайдений російський паспорт. В ході розслідування також розкрилися численні бізнес-зв’язки з країною-агресором.

Про це повідомляє Харківський антикорупційний центр в матеріалі, створеному в рамках спільного проєкту з Bihus.info та Interlink Academy Fellowship.

Відзначається, що наявність російського громадянства і паспорта не завадило Губіну стати депутатом в Харкові та крім доходів від бізнесу отримувати гроші й з українського бюджету.

На російському сайті Губін був вказаний засновником фірми до грудня 2015 року

Бізнес був вельми успішний – тільки за 2021 рік ця фірма сплатила в російський бюджет більше мільйона рублів податків.

Коли у 2016 році в Україні почав працювати реєстр електронних декларацій, і з 2017-го всі статки посадових осіб стали публічними було помічено, що в деклараціях Губіна і його партнера — депутата міської ради та голови комісії з питань транспорту, зв’язку та екології, Ігоря Аріха, відсутні відомості про кримську компанію. Крім того, була відсутня абсолютно вся інформація, стосовно російського бізнесу його дружини.

Серед прихованих, незадекларованих звітів по доходах виявилися: частка дружини в ТОВ “Еліт Автомоторс”, директором якої він сам і був у той час, фірма” Рустранс-сервіс” та “Діана”, а також ще одна компанія з реєстрацією в анексованому Криму вже за російськими законами – “Престиж Автомоторс”. Не згадував Губін в декларації й про доходи за межами України.

На місцевих виборах 2020-го Губін балотувався від ОПЗЖ, але в раду не потрапив. Однак депутаткою стала його дочка Анастасія, яка також від “опозиційної платформи – за Життя” обралася до Харківської міськради.

До проведення вже згаданих місцевих виборів 2020-го Губін увійшов до числа співзасновників фірми “Югагроінвест”, ставши партнером власної дружини. Саме цей факт вказав на наявність у Губіна і його дружини російського громадянства, оскільки вони значаться в російському реєстрі юридичних осіб.

Скрін з витягу даних про фірму “Югагроінвест”

На тлі успіху розвитку саме російського бізнесу можна було припустити, що Губіни до України відношення більше не мають. Однак бізнес сім’ї також працює і в Харкові. Зокрема, ним займається старша дочка Губіних, Марина, яка позиціонує себе в соціальних мережах в якості таргетолога, але не як власниця бізнесу.

Її ім’я можна знайти одразу в трьох компаніях: “Еліт Автомоторс”(у 2017-2018 роках вона засвітилася, як директор однойменної фірми в Бєлгороді), “АБ Системс груп” і “Ізюмське АТП”. Сім’я є найбільшим надавачем транспорту для Харкова та області, оскільки дружина Губіна є засновником приватного підприємства “Схід Транс-лідер”, автобуси якого до повномасштабного вторгнення активно їздили по Харкову. Також ця фірма надавала транспорт у користування ПП “Транс-Сервіс”, яке записане на самого Губіна і де працює під керівництвом батька друга дочка Анастасія, яка паралельно є членом депутатської комісії транспорту та зв’язку. “Транс-Сервіс” до цього дня активно працює на території Харківської області. У 2021 році фірма отримала понад мільйон гривень за перевезення пільговиків від Мереф’янської міськради, отримувала гроші й від обласної інфекційної лікарні. Вже під час повномасштабного вторгнення з “Транс-Сервіс” знову уклала угоду з Мереф’янською міськрадою, але згодом її розірвала.

Автор статті зазначає, що логіка окремих бізнесменів, яка полягає в заробітку при будь-яких можливостях і за умови максимальної вигоди та прибутку зрозуміла, але працювати на ворога, сплачуючи йому податки, отримуючи від нього громадянство і паралельно продовжувати робити бізнес в Україні — це вже не про бізнес, це про національні інтереси та безпеку. Особливо, якщо мова йде про один з найбільш постраждалих від російських дій регіонів, який вже частково пережив окупацію, під час якої “ставки” росіяни робили саме на зрадників з-поміж місцевих. Також автор зазначає доречність не вибіркових, а повних і ретельних перевірок, щоб виключити такі кейси та карати за них, оскільки на тлі спроб всього цивілізованого світу дистанціюватися від російського бізнесу дії фігуранта виглядають щонайменше аморально.

Коментарі