Скандальний проєкт забудови Саржиного Яру: забудовник заперечує причетність, — ХАЦ

Плани будівництва офісного центру в парку Саржин Яр у Харкові викликали громадський резонанс. Архітекторка Ольга Клейтман, яка виконала проєкт реконструкції парку, висловила своє занепокоєння щодо цього плану. Після надання ситуації широкого розголосу питання про фінансування цього проєкту було знято з порядку денного сесії Харківської міської ради.

Міський голова Ігор Терехов, у відповідь на обурення містян, анонсував фінансовий аудит всіх комунальних підприємств та департаментів міськради щодо їхніх закупівель. Він заявив, що після перевірки будуть скасовані всі необовʼязкові тендери, а кошти, виділені на них, будуть перенаправлені на відновлення зруйнованого російським агресором житла, інфраструктури або військові потреби.

Проте, не зважаючи на заявлені наміри, 2 серпня комунальне підприємство “Харківзеленбуд” оголосило тендер на розробку проєктної документації для майбутнього центру в Саржиному Яру. Крім того, було зазначено, що джерелом фінансування проєкту мав бути міський бюджет.

Окремо відзначено, що 25 липня, за тиждень до оголошення тендеру і після виключення питання фінансування проєкту з порядку денного Харківської міськради, Кабінет міністрів України опублікував постанову, в якій були затверджені кошти з фонду ліквідації наслідків збройної агресії. Конкретно, Державному агентству відновлення та розвитку інфраструктури виділено 3 556 018 076 грн на нову бюджетну програму для будівництва та відновлення об’єктів інфраструктури, житлових та громадських споруд та інше.

Згідно з текстом постанови, бюджетні кошти отримають державні підприємства та організації, які належать до сфери управління Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури. В переліку проєктів, що додаються до постанови, є шість об’єктів у Харківській області загальною вартістю 543 795 862 грн. Один з них — проєкт під назвою “Нове будівництво міського багатофункціонального центру на проспекті Науки (в районі станції метро «Ботанічний сад») в м. Харків”.

У Харківській міськраді підтвердили, що мова йде саме про об’єкт у Саржиному Яру, а нова будівля буде перебувати в їхній власності.

За проєктом планується здійснити будівництво протягом 2023-2025 років за суму 180 млн грн. На порівняння, реконструкція Саржиного Яру обійшлася у 281 млн грн, кошти на яку були виділені з міського бюджету.

Щодо самого об’єкта, архітекторка та керівниця архітектурної студії SBM Studio, Ольга Клейтман, підтвердила, що загальна площа земельної ділянки у Саржиному Яру складає 1,7 гектара, що становить 10% території парку. Згідно з проєктом, площа чотириповерхового комплексу буде 10 тис. кв. м (з них 8,7 тис. кв. м призначені для офісних приміщень).

В рамках тендерної документації будівля включатиме:

  • два конференц-зали (на 400-500 та 200-250 місць відповідно);
  • пресцентр;
  • офісні приміщення класу “А”;
  • коворкінг;
  • заклад харчування;
  • технічні приміщення;
  • закритий паркінг для службових автомобілів на 10-20 машиномісць.

Також планується створити перехід до павільйону станції метро “Ботанічний сад” і облаштувати укриття.

Під час проєктування Саржиного Яру в архітектурній студії SBM Studio розглядали ідею облаштування відкритого кінотеатру на цій ділянці. Планувалося розмістити дерев’яні лавочки та великий екран на дамбі, щоб дозволити переглядати фільми на свіжому повітрі. Проте, ця ідея не була реалізована через земельні обмеження — земля перебувала у приватній власності та призначалася під забудову. Тепер, коли земельна ділянка повернулася в комунальну власність, її збираються використати для будівництва офісного центру.

“Ми хотіли зробити дерев’яні лавочки і поставити там, де дамба, великий екран, щоб дивитися кіно на свіжому повітрі. [Не вийшло побудувати кінотеатр], бо коли ми проєктували, земля перебувала у приватній власності і призначалася під забудову. І виникла пропозиція: “Давайте спробуємо, щоб мерія викупила [цю землю] і щоб ми там зробили літній кінотеатр”.  Потім, за два роки до [повномасштабної] війни, [цю землю] повернули в комунальну власність. Але бачите для чого – щоб побудувати там 10 тисяч квадратних метрів офісних приміщень”, — пояснює Клейтман в коментарі ХАЦ.

Проєкт офісного центру в Саржиному Яру з’явився ще до повномасштабної війни, але компанія “Авантаж”, яка займалася розробкою конструкції для проєкту, ще не виграла тендер на будівництво, тому неможливо точно визначити їх статус як забудовників. Інформація про проєкт стала відома публіці після того, як архітекторка Ольга Клейтман оприлюднила її 13 липня на радіо “Накипіло”. Компанія “Авантаж” висловила незадоволення щодо цього, стверджуючи, що Клейтман повинна була отримати дозвіл для розповіді про проєкт.

“До конструкторів, які працюють в SBM Studio, звернулися за розробкою конструкції для цього проєкту. Поки тендера щодо визначення, хто будуватиме це, не було. Вони [“Авантаж”] ще не виграли тендер, щоб будувати [цей об’єкт], і ми зараз не можемо називати їх майбутніми забудовниками. Вони пушать цей проєкт, зацікавлені в цьому питанні, а чому зацікавлені – можемо тільки здогадуватися. Коли відмінили розгляд цієї історії на сесії [міськради], директор “Авантажу” зателефонував мені і сказав, що я повинна була запитати в нього дозвіл, щоб про це розповідати. Проте в даному випадку я думаю, що це відповідальність міської ради, більше нікого. Будівельник завжди буде зацікавлений в тому, щоб щось будувати. Це приватний капітал і їхнє право. А от право міської влади – не давати їм таке робити. Але вони роблять навпаки”, — запевняє архітекторка.  

Ольга Клейтман вважає проєкт недоречним для Саржиного Яру, особливо через існуюче навантаження на цю територію. Поруч з парком вже збудовано офісні приміщення на площі 90 тис. кв. м, які зараз перебувають у стані бездіяльності. Завдяки значній кількості існуючих офісів та житлових будинків поряд, новий офісний комплекс здається незатребуваним і може створити додаткове навантаження на Саржин Яр.

Архітекторка Ольга Клейтман висловлює серйозні застереження стосовно проєкту будівництва офісного центру в Саржиному Яру. Вона вважає, що проєкт “забере наш зелений простір”, а також підвищить температуру повітря через велику площу скляних фасадів та паркінгу, які будуть привертати сонячне тепло. Крім того, вона переймається за незахищену природу будівлі, що може призвести до великих витрат на ремонт в майбутньому.

“Ми не побачимо Саржин Яр із проспекту Науки, бо там буде будівля на чотири метри вище, ніж сам проспект Науки. Також там планують зробити паркінг завширшки більше за проспект Науки. Це все буде випалена земля, яка підніматиме температуру повітря. Гаряче повітря висітиме над Саржиним Яром, там не буде дерев, і ми знизу будемо бачити скляні фасади, які, до речі, ще створюють ефект лінзи – відбивають сонце і проєктують його на інші частини поверхні. До того ж, ця будівля буде незахищеною, скляною, перший “приліт” – і всі наші гроші – гроші платників податків – просто розіб’ються вщент” — наголошує Клейтман. 

В контексті складної економічної та воєнної ситуації, архітекторка вважає марнотратством та результатом “старих домовленостей і зв’язків” тендер “Харківзеленбуду” на розробку проєктної документації вартістю 7,5 млн грн. Вона запитує, чому такі гроші не були спрямовані на корисніші цілі, наприклад, для допомоги військовим чи соціальних потреб міста.

“Харківзеленбуд” що там робитиме? Граблі зберігатиме чи що? Навіщо їм 10 тисяч квадратних метрів? — питає архітекторка. 

Загалом, Ольга Клейтман дуже критично ставиться до проєкту, бо переконана, що він не має реальних перспектив забудови, і вважає недоцільним витрачати кошти платників податків на такі проєкти, коли є більш важливі потреби у місті.

“Моя компанія всю війну працювала і зараз працює, ми платили 2% [податків], зараз 5% чесно платимо. Хто мене запитав, чи хочу я 5% віддавати на будівництво офісного центру в Саржиному Яру? Не хочу. І я не думаю, що десь знайдеться людина, яка скаже, що хоче. Міська влада не повинна замовляти такі проєкти під час війни, у нас немає зараз 7,5 млн грн, щоб проєктувати те, що нікому не потрібне. На 7,5 млн грн ми могли б купити багато квадрокоптерів і відправити нашим хлопцям, які зараз втрачають кінцівки і життя. Я вважаю, що недоцільно витрачати гроші платників податків на те, щоб проєктувати те, що ніколи не збудують”, — наголошує архітекторка.

У компанії “Авантаж” відмовляються від будь-якої зв’язку з проєктом будівництва багатофункціонального центру в Саржиному Яру. Директор компанії Євгеній Іосілевич заявляє, що ні він, ні його компанія не планують брати участь у тендері щодо виготовлення проєктної документації на будівництво. Він вважає непрофесійним звинувачення їх в цьому проєкті, оскільки земельна ділянка, де планується будівництво, не належить їм або особам, пов’язаним з компанією.

“Особисто я не маю ніякого відношення [до потенційного будівництва  багатофункціонального центру в Саржиному Яру], компанія “Авантаж” також не має ніякого [відношення]. “Авантаж” не бере участь, не планує [брати участь у тендері щодо виготовлення проєктної документації на будівництво]. Я не знаю, чому нас називають потенційним забудовником цієї ділянки, це взагалі непрофесійно, бо у відкритих джерелах можна побачити, що ця земельна ділянка не належить ані нашій компанії, ані іншим особам, які пов’язані з нашою компанією. Я взагалі не маю поняття, що там виділено [фінансування на будівництво] і хто буде займатися [цим будівництвом]”, — запевняє директор компанії “Авантаж” Євгеній Іосілевич. 

У КП “Харківзеленбуд” не давали офіційних коментарів щодо ситуації. Проте перший заступник директора департаменту житлово-комунального господарства Харківської міськради, Олексій Богач, підтверджує плани на будівництво в Саржиному Яру. Він розповідає про зміни в планах для будівництва офісного центру, зокрема, зробити його місцем, що може містити медичні та загальноосвітні можливості.

“До війни ми планували зробити там три- чи чотириповерховий паркінг, з’єднаний з метрополітеном. Плануємо його трошки переробити, зробити його місцем, яке включало би в себе безпековий простір – будівля буде з’єднана з метрополітеном і сама по собі буде подвійного призначення. І було б гарно, якщо б ми змогли розміщати там медичні, загальноосвітні можливості. Коли війна закінчиться, будівля може використовуватися як цивільна [споруда], паркінг чи будь-що. Більше ніяких домовленостей із цього приводу немає. Буде окремий тендер [на будівництво], ще невідомо, хто буде все це проєктувати”, — розповідає Богач.

Будівництво, за його словами, не нашкодить Саржиному Яру, жодна з його існуючих споруд не буде порушена. Щодо вартості проєкту, він припускає, що вона значно перевищить 180 млн грн, вказаних в постанові Кабінету Міністрів. За його оцінкою, будівництво коштуватиме близько 600 млн грн, і буде фінансуватися з державних джерел через Державне агентство з відновлення. Міські гроші в проєкті не будуть задіяні.

“Я вважаю, що ця будівля коштуватиме не менше, ніж 600 млн грн. Фінансуватиме Державне агентство з відновлення, держава, тобто замовник самого будівництва. Міських грошей там не буде зовсім”, — припускає Богач

Коментарі