ТОП-12 харківських цар-балконів (Фото)

Харків завжди прагнув до розширення своєї території. Місто буквально як губка вбирало у себе навколишні населені пункти – від села Основа на початку XX століття і до селища Кулиничі у 2013 році. Таку ж пристрасть до розширення мають і харків’яни. Однак вільних земель в місті не так багато й жителям доводиться викручуватися на вже наявній житлоплощі. Саме так, за легендами, з’явилися “цар-балкони”.

Цей “шедевр” сучасної архітектури можна зустріти у різних районах міста, причому незалежно від того, є будинок новобудовою або історичною будівлею.

Наприклад, ось таку конструкцію спорудили на вулиці Іванівській, 22. Прибутковий будинок побудували в розпал Першої світової війни й він вважається одним з яскравих представників українського модернізму, але хіба міг цей факт перешкодити прикрасі останнього поверху?

ivanovskaya_22_eshche.jpg
Фото: Newsroom

Втім, “цар-балкони” можна зустріти й у звичайних висотках. На вулиці Холодногірській, 6 мешканцеві зовсім трохи не вистачило простору та довелося розширювати свої володіння єдиним доступним способом.

holodnogorskaya_6.jpg
Фото: Newsroom

Хоча створювати шедеври найкраще за підтримки сусідів. Причому, як в прямому – будівельному, так і в переносному сенсі. Ще один представник нашого рейтингу розташований у дворику навпроти “Класу” на Холодній Горі.

 holodnaya_gora.jpg
Фото: Newsroom

Ще один приклад міцної сусідської дружби можна зустріти в мікрорайоні ХТЗ. Хоча не можна виключати варіант, що у цього досить тривалого балкона – один власник.

biblika.jpg
Вулиця Библика. Фото: Newsroom

Центр міста теж не міг пройти повз архітектурний флешмоб. Ось такий затишний балкон обладнали собі жителі одного з будинків на вулиці Ярослава Мудрого.

yaroslava_mudrogo.jpg
Фото: Newsroom

Хоча, звичайно, розмах “цар-балконів” у центрі не йде ні в яке порівняння з їх конкурентами, наприклад, на Нових Будинках. Тут можна зустріти по-справжньому масштабні лоджії, власники яких знаються на безпеці (дві камери відеоспостереження) та на стилі.

novye_doma.jpg
Вулиця Харківських дивізій. Фото: Newsroom

Хто з нас не мріяв мати власний вихід з квартири, в обхід під’їзду й товариських бабусь на лавочках? Але втілити цю мрію в життя зміг тільки мешканець провулку Північного біля станції метро “Імені Масельського”.

pereulok_severnyy.jpg
Фото: Newsroom

А ось на Москалівці можна знайти найбезпечніший балкон у Харкові. І хоча листовий метал навряд чи врятує від збройного нападу або авіанальоту, але точно вкриє господаря від цікавих очей.

moskalevskaya_62_eshche.jpg
Вулиця Москалівська, 62. Фото: Newsroom

Втім, найчастіше в Харкові зустрічаються не “цар-балкони”, а монументальні прибудови до 1-2 поверхах. Такі можна знайти в будь-якому районі міста. Але ми вибрали лише три з них, покликаних відобразити весь розмах фантазії харків’ян.

Ось таку красу можна знайти на проспекті Героїв Сталінграда, неподалік від Комунального ринку.

geroev_stalingrada.jpg
Фото: Newsroom

Ще один “шедевр” будівництва – і знову мікрорайон Нові Будинки. Але на цей раз вулиця Василя Мельникова.

vasiliya_melnikova_0.jpg
Фото: Newsroom

Але всі ці прибудови тліють перед конструкцією, створеною жителями п’ятиповерхівки на вулиці Гвардійців Широнінців. Невідомий нам автор створив, по суті, додаткове житло, здатне вразити уяву будь-якого урбаніста.

gvardeyev_shironincev2.jpg
Фото: Newsroom

Втім, навіть салтівський архітектор не зміг перевершити справжнього лідера нашої колекції. Жителі нічим не примітної п’ятиповерхівки на вулиці Харківських дивізій зуміли зруйнувати всі стереотипи й побудували балкон … в прибудові.

harkovskih_diviziy.jpg
Фото: Newsroom

Спробуємо підбити серйозні підсумки цього жартівливого рейтингу. Крім естетичного жаху, “цар-балкони” та прибудови вносять цілком матеріальні мінуси в життя інших мешканців будинку. По-перше, вони закривають світло вікон і балконів сусідніх квартир. У деяких випадках це може призводити до появи вогкості й цвілі. По-друге, при відсутності індивідуального опалення великі прибудови “крадуть” тепло у всього під’їзду, оскільки збільшують загальну опалювальну квадратуру.

Чинне законодавство передбачає санкції за подібні самобуди, проте в реальності стягнення накладають вкрай рідко. Цієї весни в Києві вирішили боротися з “цар-балконами”, однак і в столиці, і в Харкові віз і раніше на старому місці.

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі