Футбол, бізнес і троє синів: що відомо про нового мера Харкова

Newsroom зібрав все, що відомо про Ігоря Терехова, який майже рік був у статусі в.о. мера, а тепер офіційно став градоначальником Харкова. Після смерті Геннадія Кернеса він протягом року виконував обов’язки мера, але фактично керувати містом почав ще раніше: за словами бізнесмена Павла Фукса, після замаху Кернес перебував переважно в ліжку та Харковом фізично керував Терехов. Інженер-будівельник за освітою, колишній заступник Авакова та холостий багатодітний батько – дані з офіційної біографії нового мера.

Сите дитинство і футбол

14 Січня Ігорю Терехову виповниться 55 років. Своє дитинство він згадує як “щасливе, спортивне і нагодоване”. Мати працювала керівником у НДІ, батько – спортивним лікарем футбольного клубу “Металіст”. Після школи Терехов вступив до Харківського інженерно-будівельного інституту, який закінчив у 1990 році. Потім залишився у виші на посаді стажиста-дослідника, писав кандидатську дисертацію, але не захистився. Науковий ступінь отримав вже у 2006-му в Академії державного управління.

image.jpg

Ще бувши студентом, почав судити футбольні матчі другої ліги чемпіонату СРСР. Хоча Терехов ніколи не грав на професійному рівні, цей спорт приваблював майбутнього чиновника. У 1992-1995 роках як помічник судді він відпрацював на 22 матчах вищого дивізіону України, отримав статус асистента арбітра ФІФА. Однак колеги не дуже схвально відгукувалися про харків’янина. Наприклад, легенда суддівського корпусу 90-х Ігор Горожанкін у своєму інтерв’ю “Українському футболу” розповідав, що молодому рефері вдавалося будувати кар’єру завдяки зв’язкам батька.

Судити матчі Терехов завершив у 1998-му. На той час він вже почав займатися бізнесом, а пізніше пішов у чиновники. Сам Терехов пояснював, що поєднувати футбол та роботу в мерії було неможливо.

Від “Нашої України” до “блоку Кернеса”

Першим великим місцем роботи для молодого інженера став ЗАТ “Укркондиціонер” – цей завод випускав перші в СРСР кондиціонери. Незабаром 30-річний Терехов очолив раду акціонерів та став гендиректором підприємства, яке було приватизовано та перейменовано у ВАТ “Харківський завод Кондиціонер”. Пізніше завод збанкрутував, а після того, як Терехов став чиновником, підприємство переоформили на його матір, яка володіє “Укркондиціонером” досі. Площі, що вивільнилися з-під виробництва, почали здавати під офіси та склади.

Терехов прийшов працювати в мерію в 1999-му начальником управління з питань підприємництва та начальником управління споживчого ринку. Коли міськраду очолив тандем Добкін-Кернес, Терехов перейшов в облдержадміністрацію, де став економічним радником відділу із забезпечення діяльності голови Харківської облдержадміністрації Арсена Авакова. У 2006-му безуспішно балотувався до Верховної Ради за списком партії “Наша Україна”, а в наступному році став заступником губернатора Авакова, з яким у Кернеса на той момент вже були неприязні стосунки. Однак, через три роки, коли Авакова звільнили з ХОДА, Терехов перейшов в команду Геннадія Кернеса і став його правою рукою. В органах місцевого самоврядування Терехов працює вже понад 20 років.

kernesterehov.jpg

Бізнес 88-річної мами

Згідно з офіційною декларацією, новий мер виглядає досить скромною людиною, без автопарку і власної нерухомості. У Терехова є спільна з матір’ю квартира в Харкові площею 69,8 квадратних метрів. Ще дві квартири Терехов орендує: у матері – площею 29,5 квадратів, і у громадянки Алли Попової – площею 101,3 квадратних метрів. Один з синів Терехова має право користуватися другою квартирою.

Також новообраний мер задекларував наручний швейцарський годинник Omega Speedmaster Automatic і вказав, що орендує позашляховик Mercedes-Benz GL 350 за 415 тисяч гривень в Олени Котельникової. За даними ЗМІ, мова йде про дружину брата колишньої дружини.

За 2020-й Терехов заробив у мерії 1,45 мільйона гривень, зберігав готівкою та в банках понад 6 мільйонів гривень і ще мільйон позичив у громадянки Лади Кримерман.

Навесні в комунальній газеті “Харківські Вісті” опублікували інтерв’ю з Тереховим, присвячене його матері Вікторії Володимирівні. “Підтримка мами – неоціненний дар для сина у будь-якому віці”, – наводять слова тоді ще в.о. міського голови. Для Терехова підтримка матері полягає ще й у тому, що вона стала власником його активів.

Згідно з даними системи YouControl, крім згаданого “Укркондиціонера”, 88-річна Вікторія Терехова є співзасновником клінік “Он Лаб”, “Он Клінік Луганськ” та ТОВ “Інтерспін”, яке займається здачею нерухомості в оренду. Останньою компанією зі статутним капіталом в 12,5 мільйонів гривень мати володіє спільно з колишньою дружиною Терехова Оленою Винник.

mama-1110x740.jpg

Ігор Терехов з мамою

Ексдружина також є бенефіціаром мережі “Он Клінік”, медцентрів “Докторпро” та “Оксфорд Медікал”, розташованих в дев’яти містах України. Крім того, на Винник оформлена частина ТОВ “Кисет”. Разом з колишньою дружиною Терехова кінцевими бенефіціарами мережі тютюнових кіосків є Вадим Бешанов та екснардеп Ігор Котвицький – обидва з оточення Арсена Авакова.

Крім того, Ігор Терехов вказав у декларації, що володіє акціями ТОВ “Фінекс-Капітал”. За даними розслідувачів з “Харківського антикорупційного центру”, ця компанія управляє фірмами, які активно виграють тендери в Харкові, і щорічно проносить Терехову мільйони дивідендів.

Супутниця з турецького готелю

Про особисте життя Терехова відомо небагато. За даними ЗМІ, він був одружений двічі, вдруге розлучився у 2014-му. У першому шлюбі у нього народився син Микола, який пару років пропрацював начальником служби КП “Харківське ремонтно-будівельне підприємство”. Зараз йому 26 років. Від другого шлюбу Терехов виховує 18-річного Матвія та 15-річного Андрія.

“Мій молодший син Андрій живе зі мною, у нього дуже тісні стосунки з бабусею – моєю мамою – він гостює у неї частіше”, – поділився Терехов в одному з інтерв’ю.

У декларації він також вказав, що один з його синів працює в медцентрі “Он Клінік”.

Кілька наближених до мерії людей розповідають, що у нового мера є стосунки з Ганною Кузнєцовою, колишнім редактором КП “Харківські Вісті”, а зараз депутатом облради від “Блоку Кернеса – успішний Харків”. Навесні в мережі опублікували фото Терехова разом з Кузнєцовою на відпочинку в розкішному турецькому готелі.

“Був вихідний, та я, знаючи, що мені потрібно з самого раннього ранку бути в Туреччині на ділових переговорах, день провів на відпочинку, своїм коштом, у звичайному номері та з тією людиною, з якою у нас є дуже тривалі відносини, і якого я вважаю найближчим”, – пізніше прокоментував Терехов.

_1.jpg

Анна Кузнєцова та Ігор Терехов на суботнику у 2015 році

33216393_1830056103956350_6460205187750428672_n_0.jpg

Анна Кузнєцова праворуч від Ігоря Терехова

За даними ЗМІ, Кузнєцову також об’єднує спільний бізнес з родичами Терехова. У 2019-2020 роках депутат отримала частки в медичних компаніях “Он Клінік Едванст”, “ДокторПро Київ”, “Медікал Адванс”, “Бріют”, “Медікал Рей” і “Он Клінік Харків Палац Спорту”. Цікаво, що в останній фірмі Кузнєцова отримала частку, яка до квітня 2019-го належала колишній дружині Терехова Олені Винник.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі