Голову Вовчанського районного суду Харківської області тимчасово відсторонено від посади за співпрацю з окупантами

За принципової позиції прокуратури голову Вовчанського районного суду Харківської області голову Вовчанського районного суду Харківської області тимчасово відсторонено від здійснення правосуддя.

Харківська обласна прокуратура подала дисциплінарну скаргу стосовно голови Вовчанського районного суду Харківської області. 24 січня 2024 року Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя ухвалила рішення про притягнення судді до дисциплінарної відповідальності та застосування до неї дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення з посади.

У ході розгляду справи було встановлено, що зазначена особа добровільно пішла на співпрацю з російськими загарбниками, які окупували місто Вовчанськ. Завдяки її сприянню було утворено незаконний судовий орган – «Волчанский районный суд Харьковской области». Зрадниця обійняла у ньому посаду «председателя».

Також встановлено, що обвинувачена проводила збори працівників суду, де агітувала працювати на окупантів. Вона додала, що буде проходити курси підвищення кваліфікації суддів безпосередньо на території росії, а після повернення – особисто прийматиме іспит від кожного працівника на знання російського законодавства.

СБУ викрила нові схеми ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон

Крім того, колаборантка повідомила, що для роботи у суді під її головуванням необхідний паспорт громадянина росії та закликала підлеглих якнайшвидше його отримати. У приміщенні суду вона навіть організувала пункт приймання документів для отримання російських паспортів.

Після деокупації Вовчанська разом з російськими військовими зрадниця втекла на територію держави-агресора. Її заочно заарештовано та інкриміновано державну зраду. Справу розглядає Чугуївський міський суд Харківської області.

Строк дії відсторонення обвинуваченої від посади – до ухвалення Вищою радою правосуддя рішення про їх звільнення з посади або скасування рішення Дисциплінарної палати.

Коментарі