Харківська область може втратити третину врожаю зернових, це вдарить по всьому АПК України – експерт Євген Іванов

Через повномасштабне вторгнення Росії в Україну та окупацію аграрних районів Харківської області, а також внаслідок ударів по цивільній інфраструктурі аграрний сектор країни може зазнати значних втрат. Таку думку висловив аграрний експерт, директор ФГ “Альфа” Євген Іванов.

“Вже в перші дні війни було окуповано понад 30% Харківської області. А Харківщина завжди була у трійці з вирощування та реалізації зернових культур. Окупація аграрних районів Харківської області загрожує значним просіданням для всієї України з вирощування зернових культур. Зараз виглядає так, що область може втратити третину врожаю зернових”, – сказав Євген Іванов.

На його думку, величезною проблемою є мінування, пожежі та обстріли полів, а також удари по цивільній інфраструктурі.

“У перші 3-5 днів пішли серйозні удари по залізничній інфраструктурі. Також було завдано ударів по аграрній інфраструктурі, зокрема, по елеваторах та складах. Під удари потрапили Богодухівський та Харківський райони”, – каже експерт.

Євген Іванов, зазначає, що, на жаль, втрачено не лише площі та інфраструктуру на окупованих територіях, а під загрозою обстрілів та ракетних ударів уся область. За його словами, зараз якраз має вестися підготовка до весняних польових робіт, зокрема підживлення озимих, і через вторгнення вже зараз можна прогнозувати зниження обсягів майбутнього врожаю, а також значне зниження його якості.

Нагадаємо, 4 березня Міністерство аграрної політики та продовольства видало низку наказів, які мають сприяти забезпеченню проведення весняних польових робіт у країні у 2022 році. Зокрема, уряд запровадив бронювання військовозобов’язаних фермерів.

Коментарі