Харківські онкологи розповіли, як засмагати, щоб вберегтися від меланоми

Медики харківського онкоцентру опублікували ряд рекомендацій щодо захисту від ультрафіолетового випромінювання влітку. Адже неправильний загар на 74% підвищує ризик переродження родимок в меланому. Про це на своїй сторінці в Facebook заявив голова онкоцентру Денис Скорий.

У Харкові через півтора року відновили будівництво нового онкоцентру

За словами медика, кожні шість років у світі вдвічі збільшується кількість людей, які страждають від меланоми.

“Її підступність полягає в тому, що один раз виникнувши на шкірі, вона може непомітно розвиватися в її поверхневих шарах кілька років. А потім – миттєво поширитися по лімфатичних і кровоносних судинах в інші органи (лімфатичні вузли, легені, головний мозок, печінка)”, – розповів Денис Скорий.

Меланома найбільше загрожує світлошкірим людям з рудим волоссям і тим, хто згорає на сонці. У групі ризику харків’яни з великою кількістю родимок, з меланозом Дюбрея, а також тим, у кого родичі хворіли на рак шкіри.

“Пенсіонерку на хіміотерапію потрібно нести на руках”: чому Харкову потрібен новий онкоцентр

Дізнатися про злоякісне утворення можна під час дерматоскопічного дослідження. Крім того, медики рекомендують регулярно оглядати свою шкіру, уникати підвищеної сонячної активності та не засмагати з 11:00 до 15:00, використовувати захисні креми та головні убори.

Нагадаємо, раніше ХОДА перерахувала перші кошти на будівництво нового онкоцентру. Львівська фірма, яка виграла можливість на зведення будівлі, отримала 28 мільйонів гривень. Про це 29 квітня повідомили в Харківському антикорупційному центрі з посиланням на дані Єдиного порталу публічних коштів “Е-Дата”. ТОВ “Ромб +” отримало гроші як передоплату на будівництво першої черги онкоцентру. Загальна вартість проєкту складе 737,75 мільйона гривень, на 2021 рік через державного бюджету на велике будівництво виділили сьому частину потрібної суми.

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі