Кіберполіція попереджає про схему «гроші за лайки»: шахраї пропонують легкий заробіток в інтернеті (Відео)

Кіберполіція України попереджає громадян про нову шахрайську схему, яка набирає обертів в інтернеті. Зловмисники пропонують легкий заробіток за перегляд відеоконтенту в соціальних мережах. Однак замість грошей жертви отримують втрату своїх заощаджень.

Як правило, шахраї розповсюджують свої пропозиції в популярних месенджерах. Вони запевняють, що за перегляд відео в TikTok або відгуки в Google Maps можна отримувати від 100 до 500 гривень.

Щоб увійти в довіру до потенційної жертви, аферисти можуть виплачувати перші кілька виплат. Однак це лише приманка, щоб заманити людину у свою мережу.

Після того, як жертва довірить шахраям, вони пропонують їй приєднатися до так званої «робочої групи» з можливістю значно більшого заробітку. Для цього потрібно оплатити придбання товарів чи послуг, визначених адміністратором групи.

Для першого разу це відносно невелика сума. Є навіть шанс отримати виплату на картку після першого разу. Так шахраї ще більше втираються в довіру.

Львівські патрульні притягнули до відповідальності чоловіка, який їздив на лижах вчепившись за авто (Відео)

Наступний крок – це те, що адміністратори пропонують придбати неіснуючий товар за значно вищими цінами. При цьому вони надають фішингові посилання на шахрайські онлайн-магазини, де треба ввести конфіденційну платіжну інформацію.

У такий спосіб зловмисники отримують доступ до рахунків жертв та привласнюють їх заощадження.

Щоб не стати жертвою шахраїв, кіберполіція рекомендує дотримуватися наступних порад:

  • Надавайте перевагу вакансіям з офіційним працевлаштуванням.
  • Не довіряйте пропозиціям незнайомців отримати гроші задарма – скоріше за все ви натрапили на шахраїв.
  • Не здійснюйте переказів коштів на невідомі рахунки.
  • Не повідомляйте конфіденційної інформації стороннім (дані картки, логін і паролі до онлайн банкінгу тощо).
  • Ніколи не вводьте конфіденційні дані на підозрілих сайтах.
  • Не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями.

Якщо ж інформацію про банківську карту розголошено, зверніться до банку та заблокуйте картку. У разі виявлення фактів шахрайства негайно повідомляйте в кіберполіцію.

Коментарі