“Комусь це вигідно”: мешканці будинку в центрі Харкова не згодні з рішенням влади про знесення

Мешканці будинку на вул. Свободи 11/13, куди у вересні 2022 року влучила російська ракета, вимагають не зносити їх п’ятиповерхівку, а відновити. Люди замовили незалежну експертизу, згідно з результатами якої будинок підлягає реставрації, однак ні міська, ні обласна влада на контакт з жителями не йдуть. Кореспондент Newsroom поспілкувався з мешканцями.

“Після влучання ракети нам повідомили у міськраді, що будинок має другу категорію зруйнованості і підлягає відновленню, але пізніше на наш запит відповіли, що будинок має вже четверту категорію зруйнованості і повинен бути знесений. Ми з цим незгодні, у нашому будинку немає 90% руйнувань. Ми замовили проведення ще однієї, незалежної, сертифікованої, експертизи, за результатами якої будинок має другу категорію і підлягяє відновленню. Ви ж бачите, багато квартир збереглися, вони жилі, в них можна підключити комунікації. Верхні поверхи постраждали, бо після “прильоту” було вкрадено дах, і ми зверталися до поліції”, – розповіла мешканка Ельвіра Пономернко.

Деякі квартири постраждали від вологи, десь відвалилися штукатурка, але вціліли навіть бокали і дзеркала.

“Якщо місто неспроможне, то з невеликою участю інвесторів будинок можна за місяць відновити, як це зробили на Холодній Горі. Експертизу варто зробити якісно з урахуванням сучасних технологій, подивится з різних боків на цей будинок”, – каже мешканець Григорій Хвостик.

Ще одну квартиру він має в будинку на Мироносицькій, 34, який влада вирішила теж знести.

“Я бачив, як проводилася експертиза цього будинку. Були присутні люди, які далекі від прийняття таких рішень, жеківські працівники, які займаються вивозом сміття. Жодної людини з відповідною технічною кваліфікацією я не бачив. У нашому будинку проживають багато докторів і кандидатів наук, вчених, які в цьому розбираються, але думка жодного з них не була врахована, навіть підписи не взяли. Така експертиза була зроблена за очі і осторонь від правди”, – каже Григорій Хвостик.

Новікова Зоя додає, що нікого з мешканців не запрошували ні в мерію, ні до інших представників влади чи архітекторів. Більше того, не має інформації, що буде на місці будинку після знесення.

Мешканці віднесли заяву голові ХОВА Олегу Синєгубову з вимогою скасувати рішення про знесення будинку та розглянути питання щодо його реконструкції.

“У нас золоте місце, золота земля. Іншого пояснення цьому не має”, – каже Ельвіра Пономернко.

“Це історичний центр міста, він дуже сипатичний для різноманітних забудов комерційного характеру. Комусь це вигідно”, – припускають мешканці.

Нагадаємо, що 28 березня на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій приняли рішення про знесення трьох будинків у центрі Харкова, які були пошкоджені російськими обстрілами:  на вул. Свободи 11/13, на вул. Мироносицькій, 34 і на вул. Мироносицькій, 32. 

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі