“Корупційна схема”: у Харкові за $5 мільйонів продають елітну земельну ділянку

В одному з популярних сервісів оголошень з’явилося повідомлення про продаж земельної ділянки площею понад 11 гектарів недалеко від клубу “Арізона”. Про це сьогодні повідомили в Харківському антикорупційному центрі.

Ціна “шматка” землі, розташованого на початку вулиці букової, між храмом Святого Сімейства та Олексіївським лісопарком, становить 139,6 мільйона гривень. Згідно з кадастровими даними, зараз ділянка належить компанії “Житлово-будівельний кооператив”Відпочинок”. Його директором числиться Георгій Баликов, а засновниками — Ірина Хоменко, Ольга Боєва, Ігор Ковтун, Олена Воронова і Георгій Баликов. За інформацією сайту “Наші Гроші”, наприкінці грудня 2016 року Харківська міська рада безкоштовно передала цій фірмі під забудову земельну ділянку площею 11 гектарів на вулиці Буковій.

image-6.png

Через кілька місяців, прокуратура звернулася до суду з вимогою скасувати рішення Харківської міської ради. За інформацією правоохоронців, кооператив отримав у власність землю незаконно, оскільки є не “житлово-будівельним”, а “обслуговуючим”. При цьому кількість його членів не відповідає нормам, встановленим Житловим кодексом.

Харківська міськрада продає землю вдвічі дешевше, ніж мерії в інших регіонах – ХАЦ

Попри доводи прокуратури, суд постановив, що після прийняття у 2003 році парламентом закону “Про кооперацію”, він замість Житлового кодексу часів УРСР визнає правила кооперативів. Також суд зробив висновок, що члени кооперативу не порушили українське законодавство в частині вступу в право власності на землю або нерухомість і в задоволенні позову прокуратурі відмовив.

Бюджет Харкова через “кооперативну схему” позбувся дев’яти мільйонів – ДБР

За інформацією “Наші Гроші”, Ірина Хоменко є співвласницею фірми “Укрдизайн Плюс” разом з Мирославом Балюком. Останній – близький друг депутат Харківської міської ради Ігоря Аріха, який фігурував в історії про виділення землі за “кооперативною схемою”. Крім цього, брат Ігоря Аріха та Мирослав Балюк є засновниками кооперативу “Сонячне містечко” та благодійного фонду “Слобожанщина”.

Нагадаємо, раніше Генеральна прокуратура України передала до суду обвинувальний акт проти чиновників харківської мерії, підозрюваних у виділенні землі за “кооперативною схемою”. За даними слідства, колишній віцемер Харкова Тетяна Овіннікова разом з головним архітектором Сергієм Чечельницьким і його заступником допомогли засновникам восьми обслуговуючих кооперативів заволодіти земельними ділянками. Так, зокрема, троє керівників ЖБК отримали понад 25 гектарів, чим завдали збитків міській громаді на суму в 131 мільйон гривень.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі