КП “Харківські теплові мережі” заплатили за асфальт за вдвічі завищеними цінами — ХАЦ

Комунальне підприємство “Харківські теплові мережі” за роботи з відновлення асфальту на вулиці Генерала Момота заплатили підряднику за асфальт за завищеними цінами. Про це стало відомо з договору, який опинився у розпорядженні Харківського антикорупційного центру.

За даними сайту “Prozorro”, влітку 2023 року комунальники уклали угоду з ФОП Шулаєв Максим Євгенійович на ремонт асфальту. Вартість договору склала 207 000 гривень. Підрядника обрали без проведення торгів, непрозоро. Керівництво КП самостійно визначило, хто має ремонтувати покриття на ХТЗ. Договор на ці роботи також не був завантажений в систему “Prozorro”.

Це була перша угода Шулаєва на “Prozorro”, до цього він не мав досвіду. За деякий час підприємець прийшов на відкритті торги та завантажив договір з тепломережами в якості доказу досвіду робіт.

За наявними документами виявилось, що комунальники платили підприємцю по 8956 гривень за тонну асфальту (тип Б марка 1).

Для порівняння, у липні ХАЦ писав, що один з найбільших підрядників з ремонту доріг в області ТОВ “Легіонбуд” знизив вартість асфальту до 5300 гривень за тонну (тип Б марка 1). 

Інший приклад: КП “Харківводоканал” регулярно проводить відкриті торги та публікує кошториси, зокрема на ремонт асфальту. Нерідко підрядниками у водоканалу стає інше КП “Шляхрембуд”. У їхніх угодах вартість такого самого асфальту становить 4975 гривень за тонну, тобто фактично удвічі дешевше, ніж у тепломереж.

ФОП Шулаєв також без тендеру отримав від тепломереж підряд на ремонт асфальту по вулиці Ініціативній. Вартість робіт склала 1,3 млн грн. Ціни також приховали. Крім того, Шулаєв виграв тендер на ремонт асфальту по вулиці Шекспіра, однак ціни на матеріал тепломережі не показали.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі