Майор поліції з Харкова, який передав брату-росіянину з фсб координати для обстрілів, отримав довічне

Суд визнав винним в державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України) ексмайора української поліції та призначив довічне позбавлення волі, з конфіскацією майна. Про це стало йдеться у вироку Дзержинського райсуду міста Харкова.

Як стало відомо Харківському антикорупційному центру, мова йде про Дмитра Анатолійовича Смоляного. Навесні 2022 року він перебував на посаді оперуповноваженого 3-го відділу управління оперативної служби ГУНП в Харківській області у званні майора поліції.

24 лютого 2022 року зі Смоляним зв’язався його двоюрідний брат, який є полковником фсб рф у Бєлгородській області. Саме він поставив поліцейському завдання: передавати розвідувальні дані щодо місць дислокації та переміщення підрозділів ЗСУ, місць знаходження представників правоохоронних органів, блокпостів у Харкові та області, переміщення військової техніки. Смоляний погодився.  

Мешканець Безлюдівки воював на стороні РФ і «зливав» гауляйтеру Харківщини інформацію про ЗСУ

Протягом березня-квітня 2022 року Смоляний сфотографував та надіслав брату через “Телеграм” світлини блокпосту ЗСУ, будівлі ЦНАПу та кафе у Мерефі, Мереф’янську загальноосвітню школу (через три дні після ракетного удару), будівлі сервісного центру МВС України та СТО, будівлю ГУНП та УСБУ в Харківській області, Палац культури ГУНП в Харківській області та ТРЦ Nikolsky. По частині цих об`єктів згодом російські військові згодом завдали авіа- та артилерійських ударів.

У травні 2022 року Смоляного затримали. У його службовій машині виявили незареєстровану зброю, зокрема осколкові гранати Ф1 та РГН. 

У судовому засіданні поліцейський свою вину не визнавав та пояснив, що з 24 лютого 2022 року працював в основному за місцем проживання. До обов`язків входило виявлення незаконних місць торгівлі товарами без акцизів, фотографування безпілотників та ДРГ. З початку повномасштабного вторгнення по роботі до Харкова він приїжджав нібито 10 разів. Пояснив, що має двоюрідного брата, який вже чотири  роки знаходиться на пенсії, спілкувались із ним в месенджері “Телеграм”. Смоляний запевняє, що завдань фотографувати військову техніку брат не давав. 

На запитання прокурора щодо походження фотографій у його телефоні Смоляний відповів, що, можливо, ці фотографії він взяв з мережі інтернет та вказав, що не пам`ятає, щоб фотографував інфраструктуру, зокрема, будівлю СБУ. 

У судовому засіданні був допитаний рідний брат Смоляного, який сказав, що йому теж двоюрідний брат з фсб росії запропонував за можливості фотографувати пересування української військової техніки та фотографії відсилати йому, від чого він відмовився.

Смоляного звільнили з Національної поліції України та рішенням суду та скасували звання майора поліції.  

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі