Міськрада віддала в оренду ділянку узбережжя річки Харків для будівництва нового ЖК

Учора, 23 листопада, на сесії Харківської міськради серед земельних питань депутати розглянули рішення про надання в оренду ТОВ “Європартнер компані” до 1 грудня 2026 року земельної ділянки площею 2,7 гектара по пров. Шевченківському, 50 для будівництва житлового комплексу (район Журавлівського гідропарку).

Як повідомили в Харківському антикорупційному центрі, цю територію можна назвати прибережною зоною річки Харків.

“Є певні загрози, що забудова цієї зона зашкодить проєкту “Зелений каркас”, який обіцяла створити міська влада. Ще за декілька років до повномасштабного російського вторгнення у Харкові з’явилась ідея створення “зелених коридорів”, її розробляли та просували харківські архітектори та урбаністи. Під час передвиборчої кампанії у 2021 році міський голова Ігор Терехов та загалом міська влада підхопила цю ідею та пообіцяли реалізувати її. Проєкт, зокрема, передбачав створення вздовж річки Харків 11-кілометрової зеленої паркової та велопішохідної зони, які повинні поєднати Салтівку та центр міста і створити простір для відпочинку та мобільності харків’ян, а також зберегти екологічний ареал у центрі міста”, – прокоментували в ХАЦ.

Цікаву, що раніше цю ділянку міськрада вже передавала в оренду названій фірмі, але рішення було оскаржено в суді. 5 липня 2021 року Господарський суд Харківської області задовольнив позов прокуратури щодо розірвання договору оренди між Харківською міськрадою та ТОВ “Європартнер компані”. У суді прокуратура вважала, що процедура передачі земельної ділянки в оренду декілька років тому відбувалась без проведення земельних торгів, що є порушенням вимог ст. 124, 134 Земельного кодексу України та ст. 16 Закону України “Про оренду землі”. Суд підтримав позицію прокуратури.

Також прокуратура подавала заяву про забезпечення позову, у якій просила заборонити ТОВ “Європартнер компані” підготовчі, будівельні, демонтажні, земельні роботи на цій ділянці до вирішення справи в апеляційній інстанції та набрання рішенням законної сили.

Зазначалося, що на адресу прокуратури надійшла скарга власників квартир ЖК “Пташка” про порушення законодавства у сфері архітектурно-будівельної діяльності. Жителі повідомляли, що на ділянці вже розпочате будівництво без відповідних документів на забудову та дозволів на початок проведення підготовчих будівельних робіт, що буде обмежувати вільний доступ  до місць відпочинку, зони гідропарку. Апеляційний суд та касація в задоволенні заяви прокурора про забезпечення позову тоді відмовили.

Щодо апеляційних скарг “Європартнер компані” та міськради на рішення про повернення ділянки у комунальну власність, то апеляційний суд зупинив провадження у справі до закінчення перегляду Верховним Судом у складі судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності іншої справи.

На той момент власниками “Європартнер компані” були депутат Харківської міськради від забороненої зараз партії “ОПЗЖ” (депутатська група “Відновлення України”) Едуард Тичков, а також Кирило та Олександр Басяєви. Тичков у 2019 році був співвласником російської фірми ТОВ “Торговый дім Росизопром». Зараз власниками фірми є лише Басяєви.

У червні 2021 року ХАЦ публікував матеріал про те, як міська влада своїми рішеннями створює перешкоди для розвитку прибережної зони річки Харків.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі