На Харківщині Нацполіція викрила масштабну схему виготовлення та збуту фальшивих документів (Фото)

Оперативники ДВБ Нацполіції спільно зі слідчими поліції Харківщини викрили масштабну схему виготовлення та збуту фальшивих документів, у тому числі й тих, що видаються підрозділами системи МВС України. У фігурантів проведено більш ніж десять санкціонованих обшуків і вилучено кустарне устаткування для підробки документів, макети бланків різних установ та печаток.

До протиправної діяльності виявились причетними шестеро чоловіків і жінка. Всі вони мешканці Харкова, Києва та області, віком від 29-ти до 64-років. Злочинною діяльністю спільники займалися безпосередньо за місцем свого проживання, а “липові” документи пересилали замовникам через засоби поштового зв’язку.

Замовлення приймали у месенджері «Telegram», а оплату – на віртуальний гаманець криптовалютою USDT. Вартість виготовлення підробних документів варіювалася від 350 до 2000 доларів США, залежно від складності роботи та рівня документів.

Серед підроблених зловмисниками документів – водійські посвідчення, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, довідки про несудимість, посвідки на постійне проживання, довіреності, українські та закордонні паспорти, зокрема й паспорти інших держав. Окремим попитом у спільників користувалися документи, які давали змогу військовозобов’язаним чоловікам уникнути мобілізації або виїхати за кордон.

СБУ та Нацполіція викрили та ліквідували міжнародну наркоорганізацію (Фото, Відео)

Поліцейські провели низку санкціонованих обшуків за місцем мешкання фігурантів та в їхніх автомобілях. Під час заходів виявили та вилучили:

  • печатки та штампи;
  • устаткування для підробки документів;
  • бланки паспортів, у тому числі інших держав;
  • бланки посвідчень водія тощо.

Наразі головному фігуранту оголосили про підозру за ч. 2 ст. 199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів) Кримінального кодексу України. Іншим учасникам злочинної групи невдовзі буде вручено підозри за тією ж статтею. Їм загрожує до 10 років позбавлення волі.

Коментарі