НАБУ та САП завершили розслідування щодо збитків ДП «Антонов» на 18 млн грн

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) та Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) завершили розслідування щодо підозри колишньому директорові з правових питань Державного підприємства “Антонов” та директору адвокатського об’єднання у заподіянні збитків компанії на суму понад 18 млн грн, а також у складанні неправдивих офіційних документів. Дії експосадовців розглядаються за частинами 5 та 1 статті 191, а також частинами 5, 1 та 366 Кримінального кодексу України.

За даними слідства, у липні 2018 року адвокатське об’єднання у рамках договору про надання юридичних послуг повинне було допомогти “Антонову” стягнути заборгованість зі збанкрутованого “АТ Брокбізнесбанк” за депозитним договором, загальна сума якої перевищувала 347 млн грн. Частина цієї суми була забезпечена іпотекою, а саме нежитловою будівлею у Києві, оцінена вартість якої становила понад 120 млн грн.

Махінації з паспортами: розкрито міжнародну корупційну схему, що завдала збитків на пів мільярда гривень (Відео)

Пізніше, у грудні 2018 року, будівлю передали ДП “Антонов” як часткове стягнення заборгованості. Згідно з угодою та додатковою угодою до неї, винагорода адвокатів за надані послуги мала становити 5% від вартості переданого, але нереалізованого майна. Однак директор з правових питань компанії, узгодившись з директором адвокатського об’єднання, збільшив плату до майже 10% від оціненої вартості будівлі, внаслідок чого “Антонов” перераховував їм на 7 млн грн більше, ніж передбачено договором.

У травні 2021 року будівлю передали до іншого державного органу відповідно до законів України та розпорядження Уряду. З того часу вона вже коштувала понад 212 млн грн, і цю суму списали з боргових зобов’язань “Антонова” перед державою. Однак експосадовці, діючи в згоді, погодили додаткові 11 млн грн в оплату юридичних послуг, пов’язаних із передачею будівлі.

В результаті, загальний розмір збитків для державного підприємства становить 18 млн грн. Завдяки заходам, проведеним під час досудового розслідування, на всю суму перерахованих коштів було накладено арешт.

Розслідування цих фактів розпочалося весною 2022 року за повідомленням ДП “Антонов”.

Коментарі