Намагався шпигувати за українськими десантниками під виглядом капелана: СБУ піймала зрадника з Київської ОВА

У результаті спецоперації у Києві затримали поплічника російської спецслужби, який під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників.

Як повідомили в СБУ, агент хотів “записатися” до однієї з бойових бригад ДШВ, щоб шпигувати за місцями її базування та переміщення у напрямку передової. У подальшому фігурант мав встановлювати довірливі відносини з командуванням підрозділів десантно-штурмових військ ЗСУ. У такий спосіб він сподівався розширити свої можливості щодо збору даних про озброєння, робочі плани та бойові операції українських захисників. Однак співробітники СБУ своєчасно викрили “крота”, встановили його російських кураторів і задокументували їхню розвідувальну активність.

СБУ затримала російського шпигуна в лавах ЗСУ, який планував передати напрямки контрнаступу рашистам

Наступним етапом було затримання фігуранта, коли він уже проходив співбесіди у штабі Командування українських десантників щодо зарахування до лав ЗСУ. За даними слідства, затриманим виявився головний спеціаліст одного із департаментів Київської обласної військової адміністрації. Посадовець був дистанційно завербований кадровим співробітником 317-го розвідувального центру головного управління генштабу збройних сил росії (відомого як гру).

Щоб видавати себе за капелана, киянин зробив собі фальшиву довідку про нібито належність до парафіян однієї з конфесій. До цього російська спецслужба давала йому випробувальні завдання ще під час його роботи у військовій адміністрації. Комунікацію з агресором агент підтримував через анонімний чат у месенджері. Під час затримання у зрадника вилучили мобільний телефон із доказами його листування з російським гру.

Фігуранту оголосили підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення.

Теги:

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі