“Немає причин для хаотичних дій”: Зеленський звернувся до українців (Відео)

Відео опублікували 22 лютого на сайті Офісу президента за підсумками засідання РНБО.

Визнавши “незалежність” окупованих районів Донецької та Луганської областей Росія порушила суверенітет та територіальну цілісність України та легалізує свої війська на Донбасі, що знаходилися там з 2014 року. Про це Володимир Зеленський заявив у нічному зверненні до українців.

“Україна однозначно кваліфікує останні дії Російської Федерації як порушення суверенітету і територіальної цілісності нашої держави. Вся відповідальність за наслідки у зв’язку зі згаданими рішеннями покладається на політичне керівництво Росії”, – підкреслив глава держави.

“Світ потрібен не тільки нам”, – повний текст промови Зеленського в Мюнхені

Крім того, за його словами, визнання “незалежності” окупованих районів Донецької та Луганської областей може означати односторонній вихід Росії з Мінських домовленостей та ігнорування рішень в рамках “нормандської четвірки”.

“Це підриває мирні зусилля та руйнує існуючі переговорні формати. Сьогоднішніми та завтрашніми можливими рішеннями Росія легалізує свої війська, які фактично перебували в окупованих районах Донбасу з 2014 року. Країна, яка вісім років підтримує війну, не може підтримувати мир, як вона це заявляє”, – зазначив президент України.

Зеленський повідомив, що обговорив ситуацію з президентом Франції Еммануелем Макроном, канцлером Німеччини Олафом Шольцем, президентом США Джозефом Байденом, прем’єр-міністром Великобританії Борисом Джонсоном, президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем.

Гарант зазначив, що МЗС України направило державам-членам Ради Безпеки ООН запит на основі Будапештського меморандуму з вимогою негайно провести консультації. Також ініційовано скликання засідання Ради Безпеки ООН та проведення спеціального засідання ОБСЄ.

“Від наших партнерів ми очікуємо чітких та дієвих кроків підтримки. Дуже важливо побачити зараз, хто наш справжній друг та партнер, а хто продовжить лякати РФ словами”, – підкреслив Володимир Зеленський.

Незалежність так званих “ДНР” та “ЛНР”: Зеленський поговорив з Байденом

Президент запевнив, що Україна не піддається провокаціям.

“Ми добре розрізняємо провокації та наступ військ агресора. За нами – правда. І правду ми ніколи не будемо приховувати від вас. Як тільки ми побачимо зміну ситуації, як тільки ми побачимо зростання ризиків – ви будете про все це знати. Зараз немає ніяких причин для хаотичних дій. Зробимо все, щоб так було і далі”, – сказав Володимир Зеленський. – Ми давно і до всього готові. Але причин для вашої безсонної ночі немає”.

Путін у своєму “посланні до нації” двічі згадав Харківську область (Відео)

Нагадаємо, ввечері 21 лютого РФ визнала “незалежність” так званих “ДНР” та “ЛНР”. Після цього президент України Володимир Зеленський скликав термінове засідання Ради національної безпеки та оборони на тлі напруженої ситуації в Україні щодо визнання Росією “незалежності” “ЛДНР”. У соціальних мережах опублікували відео, на якому автомобільні колони зайшли на окуповану територію. Очевидці припустили, що це були російські військові.

Коментарі