Перевірка діяльності колишнього керівника “Харківенергозбут” виявила численні порушення та зловживання, – заява

Інформація в ЗМІ щодо обставин звільнення Ігоря Тюпи з посади т.в.о. гендиректора ПрАТ “Харківенергозбут” є маніпулятивною і не відповідає дійсності. Про це повідомляється на офіційній сторінці суспільства в Facebook.

“Ігор Тюпа був відсторонений від керівництва підприємством зовсім з інших причин. Після його звільнення була проведена перевірка поточного стану рахунків і платежів ПрАТ “Харківенергозбут”, яка виявила численні порушення та зловживання з боку попереднього менеджменту. На момент звільнення т.в.о. гендиректора Ігоря Тюпи збитки підприємства склали 100 млн. 965 тис. грн”, – повідомили в енергозбуті.

Так, за згодою колишнього керівника були змінені умови договору від 05.02.2020 р. по покупці електричної енергії в ТОВ “Юнайтед Енерджі”. Згідно з додатковою угодою від 10.08.2020 р, яку підписав Ігор Тюпа, ціна 1 МВт*година, що поставляється ПрАТ “Харківенергозбут”, була збільшена на 20 грн фактичної ціни РДН. Хоча згідно з умовами договору від 05.02.2020 р, ціна 1 МВт*година визначалася як фактична ціна РДН, зменшена на 0,5%. Через невиправдане завищення ринкової ціни електроенергії переплата за договором з ТОВ “Юнайтед Енерджі” менш ніж за два місяці склала 1,78 млн грн. А неправильне ціноутворення та непрофесійні дії менеджменту суспільства у 2020 р. призвели до багатомільйонних збитків і неодноразово – до переддефолтного стану підприємства.

У той же період склалася катастрофічна ситуація з оплатою послуг з розподілу електричної енергії. ПрАТ “Харківенергозбут” повністю припинило платити АТ “Харківобленерго” з липня 2020 р. Наприкінці вересня того ж року борг досяг 334,2 млн грн. Це порушення призвело до накладення штрафу на ПАТ з боку НКРЕКУ в розмірі 1,7 млн ​​грн і суттєвої дестабілізації економічного стану обох підприємств. Так, АТ “Харківобленерго” через неплатежі “Харківенергозбуту” виявилося в статусі “дефолтний”.

Безпрецедентні збитки, неплатежі, загроза іміджевої та ділової репутації товариства не завадили керівництву нараховувати собі солідні премії та підписувати платіжні доручення, доцільність яких викликає сумніви. Так, у серпні 2020 був оголошений тендер на отримання ПрАТ “Харківенергозбут” юридичних послуг вартістю 3,2 млн грн. А на початку вересня були проведені два платежі на загальну суму 33 млн грн на рахунок Первинної профспілкової організації суспільства.

Про виявлені факти нове керівництво ПрАТ повідомило в Фонд державного майна України, направивши листи про необхідність проведення позачергової перевірки фінансово-господарської діяльності ПрАТ “Харківенергозбут” і обрання зовнішнього аудитора.

Водночас новому менеджменту ПАТ “Харківенергозбут”, призначеного Фондом держмайна у вересні 2020 р. довелося в стислі терміни вжити необхідних заходів щодо стабілізації ситуації на підприємстві. Так, 27.11.2020 р. було підписано додаткову угоду про розірвання невигідного договору з ТОВ “Юнайтед Енерджі”. Згідно з новими домовленостями, ціна 1 МВт*година для ПрАТ “Харківенергозбут” була визначена як фактична ціна РДН, зменшена на 1,5%. Також новому керівництву вдалося врегулювати складну ситуацію з ціноутворенням, яка приводила до багатомільйонних збитків, і відкликати сумнівні платіжні доручення. Це дозволило не тільки ліквідувати збитки 2020 року, а й завершити перше півріччя 2021 року з прибутком у 168 млн грн.

В ПрАТ “Харківенергозбут” вважають, що інформаційна кампанія в ЗМІ, спрямована на дискредитацію харківських енергокомпаній, має ознаки замовної та може бути пов’язана з рішенням Антимонопольного комітету України щодо компанії Smart Holding (Cyprus) LTD (Лімасол, Кіпр).

Коментарі