Перейменуванння: у Харкові з’явилися в’їзд Глісада Джуса та провулок Буковельський

У Харкові перейменували 18 топонімів, назви яких пов’язані з країною-агресором. Відповідне розпорядження підписав мер Харкова Ігор Терехов, повідомили у пресслужбі міськради.

Павлоград, Бровари і Южне: в Україні перейменують понад 100 населених пунктів

Перейменовано такі топоніми:

вулиця Бакуліна – вулиця Євгенія Єніна (на честь колишнього першого заступника міністра внутрішніх справ України, який загинув у авіакатастрофі в Броварах);

вулиця Біломорська – вулиця Фінська;

вулиця Байкальська – вулиця Сніжна;

провулок Кронштадтський – провулок Чумацький;

вулиця Кронштадтська – вулиця Литовська;

провулок Алтайський – провулок Вітряний;

в’їзд Трінклера – в’їзд Глісада Джуса (на честь українського військового льотчика Андрія Пільщикова з позивним «Джус», дублювання з вулицею Трінклера);

вулиця Красноуральська – вулиця Низинна;

вулиця Іртиська – вулиця Мерлинська;

провулок Іртиський – провулок Чепельський;

вулиця Іжевська – вулиця Цукрова;

провулок Іжевський – провулок Заможний;

провулок Кольський – провулок Червоної Рути;

провулок Ельбруський – провулок Буковельський;

провулок Єльнінський – провулок Барвистий;

вулиця Владивостоцька – вулиця Шведська;

провулок Владивостоцький – провулок Скандинавський;

в’їзд Владивостоцький – в’їзд Лірницький.

Довідка. Андрій Пільщиков народився 3 лютого 1993 року у Харкові, закінчив гімназію №116. У 2010 році вступив до Національного аерокосмічного університету ім. Жуковського “Харківський авіаційний інститут”, за рік — до Харківського національного університету Повітряних сил. Потім служив льотчиком-винищувачем у 40-й бригаді тактичної авіації.

У 2018 році пройшов міжнародні навчання “Чисте небо”, за рік навчався у Каліфорнії. Тоді американські побратими дали йому позивний — “Джус”, оскільки він не вживав алкоголь, лише сік (Juice).

Під час повномасштабної війни повернувся до армії. Був у складі підрозділу, який називали “Привидами Києва”. У 2022 році став кавалером ордена “За мужність” III ступеня. Джус був амбасадором надання Україні винищувачів F-16.

Загинув 25 серпня 2023 року. У той день неподалік села Сінгури на Житомирщині зіткнулися два навчально-бойових літаки. Окрім Пільщикова, загинули ще два пілоти — В’ячеслав Мінка та Сергій Проказін. Державне бюро розслідувань вивчає три версії зіткнення літаків — технічна несправність літаків, помилка пілотів, порушення при організації здійснення польотів.

Глісада — це траєкторія польоту літального апарата, за якою він знижується перед посадкою. 

Петиція про перейменування в’їзду Трінклера у Харкові на Глісаду Джуса, опублікована на сайті Харківської міськради, набрала необхідну для розгляду кількість голосів (понад 5 тисяч).

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі