Правоохоронці Харківської області викрили колаборантів у рясах

Задовго до повномасштабного вторгнення РФ в Україну на території Харківської області було сформовано диверсійно-розвідувальні угруповання з числа так званих священнослужителів Української православної церкви Московського патріархату, які діяли проти державності, суверенітету та незалежності. Деякі служителі УПЦ МП порушували канонічні правила й благословляли російську агресію проти України. Про це Newsroom стало відомо із власних джерел у правоохоронних органах.

За даними слідства, священики російської православної церкви під час окупації Ізюму, в якому загарбники лишили по собі масове поховання чисельністю понад 440 вбитих і закатованих українців, приїздили до населеного пункту, аби помолитися про успіх подальшої “денацифікації” та “демілітаризації” України.

Так, митрополит Ізюмський та Куп’янський Єлисей (Олег Іванов) після повномасштабного вторгнення РФ підтримав “русский мир” і головного колаборанта Харківської області Віталія Ганчева зокрема. Священнослужитель благословив загарбника на злочинні дії, втім останній після деокупації населених пунктів регіону втік за межі України.

Митрополита Єлисея, який втік до РФ, усунули з посади керівника Ізюмської єпархії УПЦ

За словами українського священика Андрія Пінчука, під час окупації частини Харківської області їх зустрічав у соборі та провів для них і російських військових екскурсію соборний священик Микола Данилів.

“Окупаційні священики разом з місцевим священиком-колаборантом освятили рашистський прапор “покроv и zащита” та благословили російських військових на подальші вбивства українців”, — йдеться у повідомленні джерела.

Також під час тимчасової окупації Вовчанської громади Чугуївського району місцевий отець Леонід підтримав проросійський курс керівника Ізюмської єпархії митрополита Єлисея та взаємодіяв з представниками окупаційної адміністрації Вовчанської громади, здійснював релігійні заходи за участі російських військовослужбовців. Цей випадок не поодинокий — аналогічні дії чинили й інші представники єпархії у кількох районах Харківської області, наголошують у правоохоронних органах.

Проте, колаборанти у рясах діють не лише на території Харківської області. Одному із представників УПЦ Московського патріархату священнослужителю Сумської єпархії Чинаєву О. А. суд виніс обвинувальний вирок та засудив до двох років позбавлення волі. За даними слідства, чоловік поширював у соціальній мережі повідомлення, в яких виправдовував збройну агресію РФ проти України, підтримував окупацію територій та звеличував терористів.

За даними джерел у правоохоронних органах, на сьогодні 11 зрадників, які перебували на службі у московському патріархаті, після деокупації населених пунктів Харківської області виїхали до росії. Серед них — митрополит Ізюмський та Куп’янський Єлисей, якого нещодавно помітили на релігійному заході за участю російських військових у Білгородській області.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі