Російську мову позбавили статусу регіональної в Харківській області

Харківський окружний адміністративний суд скасував рішення міськради про регіональну мову – з 2012 року цей статус був у російської мови.

Мовний омбудсмен вимагає позбавляти харківських депутатів мандатів за російську мову

Про це 25 травня повідомив один з ініціаторів звернення Святослав Літинський.

18 травня суд визнав протиправним і недійсним рішення Харківської міськради, за яке депутати проголосували на сесії 20 серпня 2012 про статус російської мови як регіональної. Рішення ще не набрало чинності, його можуть оскаржити в апеляційній інстанції.

Тепер на сесіях, робочих засіданнях депутатських комісій, в діловому листуванні депутати і співробітники виконавчого апарату повинні використовувати тільки українську мову.

snimok_ekrana_ot_2021-05-25_14-32-46.png

 

Нацрада перевірить харківську телерадіокомпанію на порушення мовної квоти

Нагадаємо, статус російської мови як регіональної гарантував закон України “Про засади державної мовної політики”, який набув чинності 10 серпня 2012 року. Особливий статус мови могла надавати місцева рада, якщо кількість носіїв цієї мови становить не менше 10% від населення.

28 лютого 2018 року Конституційний суд України визнав закон неконституційним, проте “регіональні мови” фактично діють в окремих громадах Дніпропетровської, Закарпатської, Луганської, Миколаївської, Херсонської та Чернівецької областей.

Коментарі