Роспропаганда назвала вибухи на складі піротехніки в Харкові знищенням боєприпасів

10 січня російські ЗМІ поширили фейк, що в результаті обстрілу в Харкові вибухнув нібито склад з боєкомплектом ЗСУ, але насправді це був склад з піротехнікою.

Про це повідомляє Харківський антикорупційний центр.

Спочатку пропагандистські ЗМІ повідомляли про знищення складу боєприпасів.

“У ніч на середу в Харкові прогриміло три потужні вибухи. За попередньою інформацією, у місті знищено склад боєприпасів ЗСУ. За попередньою інформацією причиною стало знищення складу боєприпасів українських бойовиків. На тому ж місці, мабуть, розташовувався особовий склад противника”, – було зазначено в повідомленні одного з пропагандистських медіа рф.

Подібні повідомлення з’явилися в соціальних мережах пропагандистів.

Пізніше, коли стало відомо, що горить склад з піротехнікою, повідомлення почали змінюватися.

Ряд пропагандистських медіа вирішили вказати, що на території складу також були й боєприпаси. Крім того, якщо спочатку росіяни писали про ракетні обстріли, то пізніше додали, що пожежа спричинила підпал.

“Причому вибух, як стало відомо, стався зовсім не через приліт боєприпасу, а через підпал, скоєний на місці”, – пише один з пропагандистських сайтів.

Варто відзначити, що поява декількох версій у пропагандистів – це одна з ознак фейків. Точно так само в кілька версій росіяни поширювали дезінформацію після обстрілу вокзалу в Краматорську.

Місцеві жителі в соціальних мережах активно коментували вибухи.

Стосовно офіційної інформації, то голова Харківської ОВА Олег Синєгубов одразу повідомив, що російські окупаційні війська у вівторок ввечері вдарили по складу піротехніки та на місці вже працюють рятувальники.

“Окупанти завдали ударів по Київському району Харкова. Зафіксовано потрапляння до складу піротехніки. Спостерігається детонація піротехнічних виробів. Попередньо, без постраждалих. На місці працюють фахівці ДСНС”, – написав Синєгубов у своєму телеграм-каналі.

Рятувальники були на місці, коли ще лунали салюти. Було зрозуміло, що ніякі снаряди не вибухали.

На місці події правоохоронці вилучили уламки касетного снаряда, попередньо, від РСЗВ “Смерч”. За інформацією рятувальників, після того, як одна з ракет потрапила в одноповерхову складську будівлю, сталася пожежа на площі понад 1000 кв. м.

“Пожежу ліквідовано о 01:41. На місці події працювало 4 одиниці пожежно-рятувальної техніки та 25 осіб особового складу ДСНС”, – йдеться у повідомленні.

Фотографії пожежі з’явилися оперативно. Вже вранці на місці були журналісти, які фіксували залишки саме піротехніки.

Коментарі