Розповідала ексчоловікові у Росію про “прильоти” та позиції ЗСУ: мешканку Харківщини покарали ув’язненням

Суд визнав винною мешканку села Гусинка Куп’янського району у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення, розташування підрозділів ЗСУ (ч. 2 ст. 114-2 КК України) та призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 6 років. Про це йдеться у вироку Червонозаводського райсуду Харкова від 11 грудня.

Як стало відомо Харківському антикорупційному центру, мова йде про Світлану Олександрівну Мічуріну. Вона народилася у селі Нугуш Башкирської АР рф, потім переїхала в Україну.

Мешканець Безлюдівки воював на стороні РФ і «зливав» гауляйтеру Харківщини інформацію про ЗСУ

У матеріалах суду йдеться, що Мічуріна, перебуваючи на території села Гусинка (на північний захід від міста Куп’янськ) у телефонних розмовах із колишнім чоловіком поширювала інформацію про місця дислокації сил та засобів ЗСУ. Цих даних у відкритому доступі не було.

Світлана Мічуріна у судовому засіданні свою провину не визнала та пояснила, буцімто не розуміла, що її дії можуть бути злочином. Дійсно, вона розмовляла із колишнім чоловіком, який перебуває на території рф, але умислу на розголошення відомостей про дислокацію підрозділів ЗСУ або їх передачу представникам держави-агресора не мала. Наголошує, що вела з колишнім чоловіком розмови на сімейні та побутові теми. Чому він ставив їй питання про військову техніку та підрозділи ЗСУ, Мічуріна не змогла пояснити. Обвинувачувана розповідала цю інформацію начебто щоб викликати тривогу стосовно небезпеки їхніх доньки та неповнолітнього онука, які мешкають з нею, та тим самим спонукати колишнього чоловіка до матеріальної допомоги. У серпні 2022 року він передав через сусідку 50 000 російських рублів, які вона витрачала на потреби сім`ї.

Під час проведення слідчих дій було зафіксовано, що 27 лютого 2023 року Мічуріна повідомила колишньому чоловіку в телефонній розмові про те, що “прильоти були на хутор, на пєрву бригаду, повилітали окна, в огород одна, а то на ферму. Ну вроде там же міни, но вроде попало не в склади. Якби попало, нам конечно тут було плохо”. На питання колишнього чоловіка “А де це там в них склади? Там, де пшеницю видавали?” Мічуріна відповіла: “Да, да, да! Там лежат мины и оружие!”.

Першого березня 2023 року Мічуріна вкотре повідомила інформацію колишньому чоловіку, на що той відповів: “Вы смотрите, чтоб этих коллаборантов не сдавали, не уничтожали, а то координаты оставят, прилетит что-то во двор”.

Зафіксовано ще й такі висловлювання Мічуріної: “Сегодня с утра вертолеты пролетели, самолет. Рыются, окапываются! Около складов будут окапывать”.

Під час обшуку у Мічуріної було виявлено та вилучено 30 050 російських рублів (близько 9 тисяч гривень).

За повідомленням заступника начальника Управління СБУ в Харківській області, під оперативно-розшукових заходів встановлено, що колишній чоловік Мічуріної виїхав 10 березня 2020 року до РФ та, маючи зв`язки серед представників правоохоронних органів та спецслужб рф, передавав їм отриману від колишньої дружини інформацію про переміщення та розташування підрозділів ЗСУ.

Суд вважає, що колишній чоловік Мічуріної добре орієнтувався у селі Гусинка та розумів умовні назви певних місць, якими користувалися місцеві жителі. 

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі