“Розстріляний на відео військовий – не Тимофій Шадура”, — побратими впізнали в загиблому свого бойового товариша

Головний редактор новинного сайту “Цензор” Юрій Бутусов заявив, що розстріляний на відео військовий, якого назвав командування Сухопутних військ ЗСУ, не є Тимофієм Шадурою з 30-ї бригади.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

За словами Бутусова, загиблий на відео солдат був упізнаний як Мацієвський Олександр Ігорович, який був солдатом роти вогневої підтримки 163 батальйону територіальної оборони міста Ніжин 119-ї бригади сил ТРО.

Російські окупанти на камеру розстріляли українського бійця (Відео)

Товариші по службі Олександра Мацієвського, які нещодавно відвідали його матір у місті Ніжин, підтвердили особу загиблого військового. Вони змогли впізнати Мацієвського за кількома прикметами, включаючи закритий пластир над правою бровою.

“На фото є характерна прикмета — закритий пластирем забій над правою бровою. Олександр отримав забій приблизно за два тижні до загибелі, прижиттєве фото забою перед накладенням пластиру мені надали. Також прикметою є зелений шеврон ЗСУ, який подарував бійцю його командир взводу, він має особливості, оскільки робився на замовлення, його фото у мене також є. Ключовим фактом є посмертна судово-медична експертиза, яка була зроблена перед похованням Олександра у лютому. На фото з моргу, яке я отримав, чітко видно кульові отвори у тих місцях, де влучали кулі на відео”, — пише Бутусов.

Також він зазначив, що Мацієвський народився в 1980 році та не мав досвіду військової служби до початку російсько-українського конфлікту. Він вирішив піти на війну добровольцем і бився у складі батальйону, що захищав Чернігівську область.

Українського полоненого бійця, якого на камеру розстріляли росіяни, впізнали родичі

У листопаді 2022 року його підрозділ було перекинуто в район Бахмута, де Мацієвський пробув близько місяця. Потім його перекинули на Соледар, де він брав участь у тривалих боях з ПВК “Вагнер”. Однак зв’язок з ним був втрачений, і ймовірно, він загинув саме там. Українські війська покинули Соледар в середині січня 2023 року.

“У наших бійців не було часу на вивчення обстановки, організацію оборони, розвідку, оскільки майже одразу сходу вони були атаковані противником, який вже висунувся на рубіж розгортання нашого підрозділу. Під час бою зв’язок з групою бійців та Олександром Мацієвським було втрачено. Спроби його взводу дістатись цих позицій зустріли вогонь ворога, було зрозуміло, що позицію захоплено. Що саме трапилось під час бою невідомо. Олександр виходив у бій у повному бойовому спорядженні. Він був за посадою снайпером роти вогневої підтримки, але через певні обставини у цей бій він пішов зі звичайним автоматом.
Очевидно, відео зняте вже після того, як за невідомих обставин Олександр Мацієвський був захоплений у полон, оскільки ніякого спорядження на ньому на відео не було. Побратими впевнені, що Мацієвський зробив усе належне, він не здавався, а був захоплений раптово, не маючи можливості вести бій”, — повідомляє Юрій Бутусов.

Зник місяць тому: у ЗСУ назвали ім’я військового, якого на камеру розстріляли росіяни

Однак є один важливий нюанс: тіло Мацієвського було повернуто додому в лютому, тобто, якщо на відео дійсно загиблий військовий — це було ще до того, як його тіло було перевезено додому. Це означає, що відео, можливо, було знято ще в лютому 2023 року або навіть раніше. Щоб встановити остаточну істину про смерть Мацієвського, може знадобитися ексгумація.

Коментарі