СБУ заочно повідомила про підозру екскандидату в мери Харкова, що втік до РФ

Управління СБУ в Харківській області заочно повідомило про підозру у виправдовуванні російської агресії в Україні, поширенні комуністичної символіки екскандидату в мери Харкова Олександру Кондрусику, який на просторах інтернету має нік “Саша Псих”. Про це стало відомо з сайту Офісу Генпрокурора України, проінформували в Харківському антикорупційному центрі.

У тексті підозри зазначається, що Кондрусик виїхав із Харкова до рф навесні 2022 року. Він підозрюється у неодноразовому поширенні на власній сторінці у мережі Facebook комуністичної символіки, виправдовуванні та запереченні збройної агресії рф проти України, запереченні окупації частини України та глорифікації представників збройних сил російської федерації. Серед російських тез, які просував та продовжує просувати Кондрусик, – “Україна обстрілює сама себе, зокрема і Харків”, “харків’яни чекають на те, що в місто зайде російська армія”, “Польща збирається собі забрати Західну Україну” та інші.

Російські пропагандисти активно цитують Кондрусика на своїх ресурсах, розповсюджуючи його так звані “відеозвернення” про поточну ситуацію в Україні. Канал Кондрусика у Телеграмі активно просувають проросійські ЗМІ. 

Влітку Кондрусик запустив у російські медіа фейк про те, що у Харкові перейменували вулицю Пушкінську на Британську.

Восени 2021 року Кондрусик зареєструвався як кандидат на виборах у мери Харкова, але потім зняв свою кандидатуру та став довіреною особою ще одного кандидата – Віктора Величка з Куп’янська. На момент реєстрації Кондрусик називав себе першим нетехнічним кандидатом. 

Ще раніше Кондрусик у блогах відстоював проросійські погляди та відповідні пропагандистські стереотипи: висловлювався на підтримку “традиційних сімейних цінностей на парадах 1 травня” замість “гнильних процесів” (про Марш рівності у Києві); критикував “русофобів”, “марші фашистських посіпак у Києві”, події Революції гідності та євроатлантичний курс України, а також закликав “просити вибачення у Донбасу” та підтримував розширення сфери застосування російської мови в Україні.

Як повідомляє рух “Чесно”, у 2020 році Кондрусик балотувався до Харківської міськради від політичної партії “Наш край”, але депутатом не став. Єдиним політиком, якому симпатизував “Псих”, був Віктор Медведчук.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі