Шахрайський колцентр: ДБР завершило розслідування щодо організаторів, які вкрали з рахунків українців 1 млн грн (Фото)

Працівники Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування щодо керівників шахрайської групи, яка активно діяла на території України, виманивши майже 1 млн гривень з рахунків громадян, що працювали у Польщі.

Керівництво ДБР направило обвинувальний акт до суду.

Згідно з розслідуванням, організаторами шахрайського колцентру були кримінальні авторитети з Дніпра, які залучили до групи 12 осіб, включаючи місцевого правоохоронця. Офіс колцентру розташовувався у звичайній квартирі, обладнаній необхідною комп’ютерною технікою, а для “операторів” була розроблена методичка, яка детально пояснювала, як працювати з клієнтами.

За допомогою номерів телефонів польських операторів та IP-телефонії аферисти представляли себе як представники польських банків, повідомляючи потерпілим, що їх банківські картки заблоковані. Під час розмови з потерпілими “оператори” переконували їх встановити на телефоні спеціальний додаток, який надавав зловмисникам доступ до їхніх гаджетів та банківських рахунків.

Викрито схему вербування жінок для секс-роботи в Італії: прикордонники затримали організатора (Фото)

Правоохоронець, який брав участь у злочині, надавав кримінальним авторитетам інформацію про можливі спецоперації та допомагав уникнути викриття їхньої діяльності. Через спеціальні бази даних він перевіряв інформацію щодо кандидатів на роботу в офісі.

У вересні 2023 року співробітники ДБР у співпраці з Департаментом стратегічних розслідувань Нацполіції затримали шахраїв та заблокували їхню діяльність. Під час операції було вилучено значну суму готівки, автомобілі преміумкласу, телефони та комп’ютерну техніку.

4 осіб, серед яких організатори оборудки та експравоохоронець, обвинувачуються у створенні, керівництві злочинною організацією, а також участь у ній та шахрайстві (ч. 1, 2 ст. 255, ч. 4 ст. 28, ч. 4 ст. 190 КК України).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років з конфіскацією майна.

Процесуальне керівництво здійснює Дніпропетровська обласна прокуратура.

Коментарі