Стали відомі імена російських військових, які обстріляли телевежу в Харкові

СБУ заочно повідомила про підозри Олегу Маковецькому та Олексію Лободі щодо обстрілу радіотелевежі у Харкові 6 березня 2022 року. Як проінформували в “Харківському антикорупційному центрі”, повідомлення про підозру опублікували на сайті Офісу Генпрокурора України.

Як встановило слідство, командуючий 6-ою армією військово-повітряних сил та протиповітряної оборони Західного військового округу ЗС РФ Олег Маковецький не пізніше 6 березня минулого року віддав командиру військової частини 45117 47 бомбардувального авіаційного полку 105 змішаної авіаційної дивізії Олексію Лободі наказ у формі бойового розпорядження в якому, серед іншого, були визначенні координати цілі — радіотелевізійної передавальної станціі Харків, для її знищення шляхом бомбардування. Для цього було задіяно два літака Су-34 і 16 фугасних авіаційних бомб вагою 500 кг (ФАБ-500).

Як зазначено в тексті підозри, телевежа та обладнання розміщене на ній є цивільним об’єктом, який не використовується у воєнних цілях, на йoгo території та навколо нього не розміщується озброєння, військова техніка, зброя, боєприпаси.

6 березня 2022 року близько 14:00, перебуваючи на командному пункті військової частини 45117,  що дислокується у Воронежі, Олексій Лобода довів бойове розпорядження від Маковецького до відома М.С. Криштопа, старшого льотчика авіаційної ланки другої авіаційної ескадрильї капітана Корольова Євгенія ІОрійовича, штурмана авіаційної ланки авіаційної ескадрильї Норіна Артема Андрійовича i штурмана Шагіахметова Ігоря Володимировича. Після цього Лобода віддав їм наказ приступити до безпосереднього виконання. При цьому, Лободою було визначено екіпажі літаків у складі льотчика Криштопа М.С. та штурмана Норіна А.А. — ведучий літак, льотчика Корольова Є.Ю. та штурмана Шагіахметова І.В. — ведений літак.

Криштоп вилетів разом із штурманом Норіним на літаку Су-34 бортовой номер 06, спільно з іншим літаком, до екіпажу якого входили Корольов та Шагіахметов, з військового аеродрому «Балтімор» у м. Вороніж, у напрямку України. Близько 18:00 ці два літаки перетнули державний кордон і перебуваючи у повітряному просторі України, о 18:09 здійснили бомбардування харківської радіотелевежі 8 авіаційними бомбами ФАБ-500 загальним тротиловим еквівалентом 2 тони 400 кілограм.

Лободі оголосили про підозру за ч. 1 ст. 438 КК України (порушення законів та звичаїв війни), Маковецькому – за цією статтею, а також за ч. 3 ст. 110 КК України (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжкитх наслідків) і ч. 2 ст 437 КК України (ведення агресивної війни). Маковецькому також інкримінують те, що він віддав накази протягом 24 лютого 2022 по 26 січня 2023 років щодо авіабомбардування житлових будинків, медичних закладів, гуртожитків, закладів освіти, адміністративних будівель, мостів, радіолокаційних комлексів у Сумській і Харківській областях, зокрема у Харкові, Балаклії, Куп’янську та Ізюмі.

Олег Маковецький народився є уродженцем Чугуєва Харківської області.

Нагадаємо, що у результаті обстрілу російськими окупантами телевежі у Харкові була призупинена телетрансляція українських каналів. Цифрове телевізійне мовленнявідновили через три дні.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі