У Харкові активістки перекрили рух авто та закликали перейменувати вулицю

Сьогодні, 8 березня, команда харківського жіночого об’єднання “Сфера” провела дві акції у межах Тижнів жіночої солідарності.

Як повідомили у організації, о 9-й ранку учасниці акції перекрили рух автомобілів кількома перехрестями у центрі Харкова неподалік ХОВА, щоб закликати вшанувати пам’ять загиблих захисниць України. До акції долучилося близько 60 людей, адже, враховуючи виклики військового часу, кількість учасниць та учасників було вирішено обмежити.

 Вони тримали в руках плакати з портретами харків’янок, які віддали життя, захищаючи Україну:

О 10-й ранку розпочалася друга акція, під час якої активістки перекрили рух автівок на перехресті проспекту Науки та вулиці Новгородської та залишили на дорозі написи “вулиця Яни Червоної”. Також на одній зі стін розмістили мурал із закликом до перейменування вулиці.

Яна Червона — українська громадська та військова діячка, волонтерка, військовослужбовиця 46-го окремого батальйону спеціального призначення “Донбас-Україна” ЗСУ, кулеметниця. Загинула 2 квітня 2019 року в результаті мінометного та артилерійського обстрілу.

Активістки закликають міську владу перейменувати вулицю Новгородську у Харкові на честь загиблої захисниці України. Задля цього створили петицію та збирали підписи на її підтримку під час сьогоднішньої акції. До акції долучився також Владислав Семененко – брат Яни Червоної, нині нацгвардієць.

У Харкові на честь жінки було перейменовано лише один безіменний сквер. Хоча за час повномасштабної війни у місті перейменували вже 125 вулиць, провулків, бульварів тощо. Не перейменованими лишаються 450 топонімів.

“За даними Центру гендерної культури із 1460 вулиць Харкова лише 16 вулиць і провулків названі на честь жінок. Вважаємо це ганьбою для українського Харкова. За два роки повномасштабного вторгення у Харкові перейменували 125 вулиць, провулків, бульварів, в’їздів та майданів. З них 37 присвячені чоловікам. І лише 1 перейменування на честь жінки у Харкові. У 2023 році безіменний сквер на вулиці Конторській перейменували на честь загиблої аеророзвідниці Владислави Черних. Українські жінки століттями робили внесок у захист та розвиток України. Вони працюють, творять, воюють, розвивають, волонтерять. Хіба вони не заслуговують на визнання та увіковічення у просторі українського міста? Проблема з перейменувань підіймає іншу велику тему. Названі на честь жінок топоніми здебільшого знаходяться на краю міста та у малонаселених районах. Так вони залишаються невидимими та невідомими для більшості містян. Зараз лише одна з вулиць в історичному центрі Харкова називається на честь жінки — радянської актриси Людмили Гурченко. Їй же присвячений і єдиний у центрі міста скульптурний пам’ятник”, – зазначили в громадській організації “Сфера”.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі