У Харкові зруйнована практично вся критична енергоінфраструктура — Терехов

Ситуація для енергетичної галузі дуже важка. Про це в інтерв’ю інтернет-виданню “LIGA.net” заявив міський голова Ігор Терехов.

“Росія зруйнувала всі трансформаторні підстанції, пошкодила ТЕЦ. У Харкові був блекаут. Відновити ці потужності швидко неможливо. Вони працюють, але повністю не відновлені. Нам вдалося разом з енергетиками зробити диво. Вже ввечері наступного дня почало з’являтися світло у житлових будинках. На жаль, не вистачає напруги. Довелось достроково завершити опалювальний сезон, щоб зекономити. Введені графіки відключення світла – погодинні. Ми вирішили не освітлювати вулиці. Обіцяти, що ми відновимо потужності в конкретний термін, я не можу”, – розповів мер Харкова.

“Однак ніхто не опускає руки. У нас цілодобово працюють пункти незламності. За два дні останнього блекауту після обстрілів туди прийшли 28 000 харків’ян. У школах безкоштовно годують людей. За рік видали 10 мільйонів порцій їжі. Ми переживали й складніші часи – переживемо і ці”, – сказав Ігор Терехов.

Росіяни зруйнували харківську ТЕЦ-5: відновлення триватиме не один рік

За його словами, диференціація теплової мережі буде пріоритетом у підготовці до нового опалювального сезону, щоб менше давати навантаження на стаціонарні великі ТЕЦ. 

“Вже цього опалювального сезону ми працювали частково завдяки тому, що збудували модульні котельні в житлових мікрорайонах. Незважаючи на блекаут у місті, 40 000 абонентів його навіть не відчували, бо у підготовці до зими ми зробили альтернативне опалення. Працювали котельні, які перейшли на генератори”, – зазначив Ігор Терехов.

За словами мера, тпакож розглядають альтернативні варіанти постачання води. Один із них – буріння свердловин.

“В умовах війни диференціація потрібна в усіх сферах. Це хороший рецепт, як вирішити проблеми з водопостачанням, теплопостачанням та електропостачанням. Настав час максимально відходити від великої централізації”, – наголосив Харківський міський голова.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі