Україна вперше отримала “Оскар” — за фільм “20 днів у Маріуполі”

У ніч з 10 на 11 березня в Лос-Анджелесі (США) відбулась 96-та церемонія нагородження премії “Оскар” від Американської Кіноакадемії. Український фільм “20 днів у Маріуполі” режисера Мстислава Чернова отримав нагороду у категорії “Найкращий документальний фільм”. Це перший Оскар в історії України, передало “ВВС“.

На сцену разом із Мстиславом Черновим піднялися фотокореспондент Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко, які разом із режисером працювали в оточеному Маріуполі у 2022 році.

Режисер Мстислав Чернов, отримуючи нагороду, сказав: “Я вдячний. Але напевно я буду першим режисером на цій сцені, який скаже, що не хотів би робити цей фільм. Я хотів би мати змогу обміняти нагороду на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окуповувала наші міста, щоб росіяни не вбивали десятки тисяч українців. Я б віддав би цю нагороду, аби вони звільнили всіх заручників, солдатів, які захищали нашу землю, цивільних, які в їхніх тюрмах. Але я не можу змінити історію, не можу змінити минуле, проте, ми всі разом, ви і я, ми зараз серед найталановитіших людей світу, ми можемо зробити так, щоб виправити ісотрію, щоб правда перемогла. І щоб загиблі люди Маріуполя та ті, хто віддали своє життя, щоб їх ніколи не забули. Тому що кіно формує спогади, спогади формують історію”.

Зі сцени “Оскару” він закликав підтримати Україну.

“20 днів у Маріуполі” розповідає, як місто переживало перші тижні російського вторгнення — обстріли, загибель мирного населення, бомбардування пологового будинку. У стрічці задокументована смерть багатьох людей в оточеному росіянами місті.

Журналістка і фотограф з Харкова отримали Пулітцерівську премію

Українські фільми і раніше отримували номінації на Оскар, але до 2024 року ніколи не вигравали нагороди. Це був фільм про дитячий притулок на Донбасі “Будинок зі скалок” у 2023 році. У 2016 році фільм про Євромайдан “Зима у вогні: Боротьба України за свободу”. Але це були копродукції України та інших країн. “20 днів у Маріуполі” – український фільм.

Переможцями “оскара” також стали:

  • Найкращий фільм —”Оппенгеймер”.
  • Найкращий актор — Кілліан Мерфі, “Оппенгеймер”.
  • Найкраща акторка — Емма Стоун, “Бідолашні створіння”.
  • Найкращий режисер — “Оппенгеймер”, Крістофер Нолан.

Мстислав Чернов та Василіса Степаненко народилися та починали свій творчий шлях у Харкові.

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі