Ветерану міліції з Ізюму, який працював на росіян, призначили більш м’яке покарання, ніж передбачено законом

Суд визнав винним у колабораційній діяльності так званого “оперуповноваженого карного розшуку” окупаційної міліції міста Ізюм та призначив покарання у виді 8 років позбавлення волі, з позбавленням права займати посади в органах влади строком на 12 років з конфіскацією всього майна. Про це стало відомо з вироку Дзержинського райсуду Харкова від 26 грудня.

Як стало відомо Харківському антикорупційному центру, мова йде про Івана Івановича Ісаєнка, який є ветераном колишньої міліції.

Ісаєнка звинувачували за ч. 7 ст. 111-1 КК України (добровільне зайняття громадянином України посади в незаконних судових або правоохоронних органах, створених на тимчасово окупованій території), за якою передбачено позбавлення волі на строк від 12 до 15 років, з забороною займати певні посади протягом десяти-п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна. Однак прокурор у даній справі вважав за доцільне призначити згідно із положеннями ст. 69 КК України покарання нижче встановленої санкцією статті.

За даними ХАЦ, це третій подібний випадок на Харківщині. До цього за аналогічною статтею 6 років позбавлення волі отримав пенсіонер міліції з Куп’янська Олексій Тарасов та 8 років тюрми – колишній український поліцейський Дмитро Сапегін. Обидва працювали в окупації у псевдополіції Куп’янська.

Прокуратура вимагатиме жорсткіший вирок для колаборантки, яка була “старостою” окупованого села на Харківщині

Ісаєнко є уродженцем села Червоний Шахтар Ізюмського району. З вироку суду стало відомо, що він добровільно протягом 25 червня – 26 серпня 2022 року займав посаду оперуповноваженого карного розшуку в  “Изюмском отделении народной милиции управления внутренних дел временной гражданской администрации Харьковской области”. Колаборант приймав заяви та повідомлення громадян про вчинені злочини, а також опитував людей, які звертались із відповідними заявами.

У судовому засіданні Ісаєнко визнав вину повністю та зазначив, що вимушено залишився в окупованому Ізюмі. На початку червня 2022 року від співробітників окупаційної адміністрації йому як колишньому співробітнику міліції надійшла пропозиція працевлаштування у незаконно створеному правоохоронному органі. Зазначає, що у зв`язку зі скрутним матеріальним становищем та побоюванням погроз щодо негативних наслідків для нього та членів його родини він надав згоду на зайняття посади. Запевняє, що заяву про працевлаштування до незаконного правоохоронного органу не писав, формений одяг та табельну зброю не отримував, йому надали лише службове посвідчення оперуповноваженого карного розшуку. Оплата праці здійснювалась шляхом надання продуктів харчування, при прийомі на роботу йому одноразово виплатили 27 000 російських рублів допомоги. 

Закінчила Харківський національний університет імені Каразіна. У журналістиці працює із 2008 року.
Показати всі пости

Коментарі