Від танкових битв до постапокаліпсису: ТОП-5 ігор про Харків

Харків ставав не тільки знімальним майданчиком для фільмів, але і не раз фігурував у комп’ютерних іграх. Найчастіше розробники використовують вид на перший радянський хмарочос — Держпром, щоб влаштовувати навколо військові баталії. Крім того, у віртуальну реальність перенесли Московський проспект та будівлю Південного вокзалу. Newsroom згадав найвідоміші ігри, в яких засвітився Харків.

На відміну від Нью-Йорка, середньовічного Дамаска або готичного Лондона, наше місто не може похвалитися великою кількістю згадок в ігровій індустрії. Однак є проєкти, де він з’являється в якості основної або другорядної локації.

Лінія фронту: Битва за Харків

Фото: vgtimes.ru

Мабуть, найвідоміший проєкт, в назві якого згадане наше місто. Розробником гри стала команда Graviteam, яка спеціалізується на виході “танкових” продуктів.

Зараз на рахунку харків’ян є кілька вдалих тактичних симуляторів, присвячених битвам на Міус-фронті та в Тунісі, а також бойовим діям в Афганістані та Африці. Однак тоді розробники тільки починали свій творчий шлях.

Graviteam Tactics Mius-Front. Фото: gamegula.org

Їх першою роботою стала “Сталева лють: Харків 1942”, присвячена, як зрозуміло з назви, оточенню радянських армій в 1942 році. Гра з’явилася на світ у 2008 році та заслужила непогані відгуки критиків, але вже через рік її змінила Achtung Panzer: Kharkov 1943, більш відома в наших широтах як “Лінія фронту”.

Цього разу йшлося про наступ РСЧА під Харковом. Саму гру спочатку зустріли досить прохолодно: критики скаржилися на складний інтерфейс та безкраї простори карти. Втім, з часом “Лінію фронту” поліпшили та випустили до неї доповнення “Операція Зірка”.

Фото: YouTube

Звичайно, проєкт не можна порівняти зі знаменитим World of Tanks, але шанувальники люблять його за хардкорність та точний облік всіх факторів бою.

World of Tanks. Локація “Харків”

Раз вже ми згадали найвідомішу онлайн гру про бронетехніку, то не можна не згадати історію локації “Харків”. Вперше вона з’явилася в World of Tanks влітку 2014 року. І залишала бажати кращого.

Госпром в обновлении 9.1. World of Tanks

Гравці були незадоволені одноманітними вулицями, а також складністю боїв на околицях для середніх та легких танків.

Намагаючись виправити ситуацію, розробники навіть прибирали Держпром, але стало ще гірше. У підсумку співробітники Wargaming.net почули зауваження та в 2019 році випустили оновлення 1.5.1, в якому повністю переробили локацію “Харків”.

Фото: wiki.wargaming.net

Тепер вона включає “Зеленку”, “Протитанковий рів” та безпосередньо “Місто”. За словами розробників, був поліпшений баланс як для слабшої бронетехніки, так і для протитанкових САУ. Сама локація також виросла в розмірах і тепер оформлена в HD-якості.

Фото: wiki.wargaming.net

Microcoft Flight Simulator 2020

Мріяли відчути себе пілотом пасажирського лайнера? Або побачити найвідоміші аеропорти світу за штурвалом літака? Тоді саме час спробувати свої сили в Microsoft Flight Simulator.

Фото: notebookcheck-ru

Всього в грі 37 тисяч аеропортів, але лише 30 з них повністю копіюють справжні (в дорогих версіях Deluxe та Premium Deluxe додано ще по п’ять штук).

Харків до цього списку не увійшов. Тому локації нашого міста сформовані штучним інтелектом та виглядають, м’яко кажучи, недостовірно. Чого варта “версія” Держпрому від Microsoft!

Скріншот з відеоогляду гри

До того ж щоб пограти в Flight Simulator, буде потрібно відеокарта з об’ємом пам’яті не менше чотирьох гігабайт. Але, попри низьку достовірність та серйозні вимоги, у гри є свої плюси.

Перш за все, це чудова графіка під час польоту. А харків’яни можуть оцінити можливість посадити літак на несхожий на себе, але все-таки Московський проспект. До того ж на допомогу авторам традиційно прийшли модороби та створили куди більш впізнавані види міста.

Фото: https://ru.flightsim.to

Call of Duty: United Offensive

І знову від польотів над містом повернемося до Другої світової війни. У 2005 році класичний шутер Call of Duty отримав доповнення United Offensive (“Спільний наступ”). У ньому гравець отримав шанс пройти 4-5 додаткових місій за американського, британського або радянського солдата.

Фото: callofduty.fandom.com

Як можна здогадатися, Харків фігурує саме в радянській кампанії. Причому двічі — спочатку рядовий Юрій Петренко бореться на околиці, а потім і в самому місті.

Протагоністу належить відшукати координати ворожої артилерії, підбивати німецькі танки та стріляти із зенітки по бомбардувальникам. Ну і звичайно знищувати живу силу противника.

Скріншот з YouTube

До речі, як можна помітити на останньому скріншоті, американські розробники з Gray Matter Interactive допустили прикру помилку. Бій йде біля будівлі Південного вокзалу, проте в такому вигляді вона була побудована лише в 1952 році.

Bloom of Perun: Kharkiv

Змінимо традиції та перейдемо від комп’ютерних ігор до мобільних. Тим більше, що розробником “Квітки Перуна” став харків’янин Віталій Сич.

Фото: apkgk.com

Сюжет гри оповідає про аварію на атомній станції в Борках, після якої жителі були змушені спуститися в метро. Герою за порадою “салтівських вчених” належить відшукати легендарну папороть “Квітка Перуна”, яка може врятувати городян.

Сам автор пізніше зізнавався журналістам, що сюжет гри був навіяний S.T.A.L.K.E.R та “Метро 2033”. При цьому харків’янин не був професійним айтішником, а лише захоплювався 3D-графікою. Зараз в PlayMarket доступна ознайомча версія гри та платна, вартість якої становить 17 гривень.

Скриншот: Bloom of Perun: Kharkiv

Навчався у Донецькому національному університеті імені Стуса. У журналістиці працює з 2013 року. Спеціалізується на політичних, кримінальних та спортивних темах.
Показати всі пости

Коментарі