“Він врятував Харків”: як співробітник “Облавтодору” допоміг знищити колону окупантів

Оборона Харкова вже увійшла в історію, в тому числі — ліквідація прориву російського спецназу в місто 27 лютого 2022 року. Саме після нього на деяких харківських вулицях на довгий час невід’ємною частиною пейзажу стали згорілі бронеавтомобілі росіян “Тигр”. Вважалося, що саме після цього штурму російські війська зрозуміли, що їх спроба взяти місто з наскоку провалилася та швидкої перемоги тут у них не буде.

Однак мало хто знає, що 2 березня, через тиждень після початку російського вторгнення в Україну, був ще один момент, коли доля Харкова буквально висіла на волосині. Величезна 20-кілометрова колона російської техніки йшла в напрямку міста, дійди вона до нього — швидше за все, Харків би впав.

Того дня ситуацію переламали українські артилеристи та бійці ТРО. А проявив ініціативу та скоординував їх — простий співробітник “Облавтодору”.

Справа випадку

Ілля — переселенець родом з Донецька, який змушений був покинути рідне місто ще у 2014 році. Спочатку 17-річний хлопець поїхав до Львова, але через два з половиною місяці вирішив перебратися на схід, як він сам каже — ближче до дому. Так Ілля опинився в Харкові.

Тут молодий чоловік закінчив вуз, почав працювати та жив так до моменту, поки росіяни не вирішили “захистити російськомовних” по всій Україні, почавши повномасштабне вторгнення.

Другого березня Ілля планував покинути місто, проте втрутився випадок.

“Перебуваючи вдома, я мав доступ до камер відеоспостереження, які стояли на дорогах загального користування. А через камери засік величезну колону російської техніки, яка заходила з боку Бєлгородської області. Мені тут же спала на думку ідея передати нашій місцевій теробороні та надати відеодокази”, — розповів Ілля.

“БК вибухав до ночі”

Військові, за його словами, спочатку поставилися до оповідача підозріло, але все змінилося, коли вони своїми очима побачили, як російська колона протяжністю близько 20 кілометрів рухається від кордону з рф по шосе в бік міста.

“Я все розумію. Довіряти абсолютно нікому не можна в таких ситуаціях… Ну, я показав їм камеру відеоспостереження в онлайн-режимі, вони побачили, що дійсно заходить техніка, я дав координати… а далі справа була за ними”, – спокійно розповідає він.

Як з’ясувалося, про величезну колону ніхто не знав, розповідає військовослужбовець Олексій, який і зустрів Іллю на блокпосту. Спершу бійці не могли повірити своїм очам.

“Я зв’язуюся з артилерією, кричу, що на нас колона пре. Вони запитують, Ти впевнений? “Та я на них прямо зараз дивлюся онлайн!”, – згадує боєць.

Російська колона їде в бік Харкова. Відео: Newsroom
Росіяни ще не знають, що їх побачили й артилерія готується стріляти. Відео: Newsroom

Через деякий час окупанти помітили камеру та повалили стовп, на якій вона була встановлена. Але потрібні координати вже були отримані. Незабаром за справу взялася артилерія двох бригад ЗСУ. 

“Працювали по ним години три. БК вибухав до самої ночі, перебили дуже багато техніки. Незабаром колона розділилася, на Харків ніхто не пішов, – каже Олексій. – Якби вони дійшли до міста — нас би просто здуло. Виходить, цей хлопець врятував Харків”. 

Сам Ілля себе героєм не вважає, каже, що всю роботу виконали артилеристи, а він просто трохи допоміг. Молода людина вважає, що так на його місці вчинив би кожен.

Коментарі