“Все завалено тілами”: у Харкові родичі померлих чекають черги на кремацію до 10 днів

За минулий тиждень в Харківській області від ускладнень, викликаних коронавірусом, померли 180 осіб. Жителі міста стали скаржитися на завантаженість місцевого крематорію і проблеми, пов’язані з похованням тіл покійних. Newsroom з’ясував, у скільки обійдеться ритуал у Харкові і як довго доведеться чекати черги на кремацію.

У будній день на території Харківського крематорію багатолюдно. Біля головних воріт – кілька автомобілів. Поруч з машинами – родичі померлих. Люди тримають в руках документи та квіти. Просять не знімати їх і не ставити запитань.

2_0.jpg
Фото: Newsroom/Роман Шупенко

Над будівлею крематорію підіймається густий чорний дим. Його можна помітити здалеку. Біля входу в церемоніальний зал – курить співробітник установи, одягнений у спецодяг КП “Ритуал”.

“Ми працюємо постійно. Останнім часом роботи стало набагато більше. На мій погляд, це через пандемію. Всі інші питання ставте керівництву”, – сказав чоловік і поспіхом зник за дверима.

“Для багатьох ця осінь стане останньою”: Комаровський емоційно закликав українців вакцинуватися

До входу з написом “Стіл замовлень” раз у раз під’їжджають катафалки. Близько 13:30 з’являється невелика черга з ритуальних автомобілів. Одного з водіїв звуть Сергій. Чоловік розповів, що він працює на приватне підприємство, яке займається наданням похоронних послуг.

4_0.jpg
Фото: Newsroom/Роман Шупенко

“До моїх обов’яхків входить доправлення документів для оформлення процедури кремації. Після цього я поїду за тілом. Хтось із родичів мене супроводжує, але я можу й один все зробити. Як побажають “клієнти”. Я залишаю труну з тілом в приймачі крематорію і їду по своїх справах. Далі ритуалом займаються колеги та співробітники установи”, – розповів Сергій. 

6.jpg
Фото: Newsroom/Роман Шупенко

Скільки говорили, стільки й платили

Подружжя Валентина і Микола втратили двох близьких родичів майже одночасно. 14 жовтня у чоловіка померла мати, а через три дні — бабуся його дружини.

У Харкові співробітники турагентства і медлабораторії видавали фальшиві результати ПЛР-тестів-прокуратура

“Оскільки ми обидва з чоловіком хворіли на COVID-19 і не змогли самі займатися необхідними справами, нам довелося звернутися до послуг ритуальної служби. Маму чоловіка ми поховали на кладовищі на наступний день після смерті. А мою бабусю, яка померла 17 жовтня, вирішили кремувати. У приватній ритуальній службі нам сказали, що зараз крематорій дуже завантажений. 10 днів тіло знаходилося в морзі і 27-го підійшла черга на кремацію. Приїхавши сюди, ми зрозуміли, чому таке зволікання, як бачите, катафалки приїжджають постійно. Всього за труну, машину і кремацію ми заплатили 10 тисяч гривень. Скільки нам говорили, стільки ми й платили. Пропонували зробити все швидше в Києві, але там все набагато дорожче”, – розповіла Валентина. 

7_0.jpg
Фото: Newsroom/Роман Шупенко

В одній з харківських фірм з надання ритуальних послуг кореспонденту Newsroom підтвердили, що організувати кремацію тіла померлого в столиці набагато простіше, ніж у Харкові. Але це обійдеться дорожче.

“Зараз все завалено тілами – морги, крематорії, збереження. Машин та людей катастрофічно не вистачає. Замовити труну, покривало та автомобіль для подальшої кремації в Харкові обійдеться у 8000 гривень. Але зараз дуже велика черга. Доведеться чекати від 10 днів до двох тижнів. Якщо людина померла в лікарні, її на деякий час покладуть до моргу. Це пів біди. Але якщо трагедія сталася вдома, то доведеться отримати довідку від терапевта і помістити тіло на збереження в лікарню. Мало того, що там немає місць, так це ще й коштує в три рази дорожче, ніж послуга поховання. Багато хто приймає рішення кремувати порох в столиці. Така послуга обійдеться у 12 000 гривень. Але знову-таки, немає гарантії, що все вийде зробити швидко”, – розповів Олег, співробітник приватної ритуальної служби.

У Харківській ОДА розповіли, як тіла померлих людей опинилися в підвалі лікарні

Від спілкування з кореспондентом Newsroom директор Харківського крематорію Валерій Моїсеєв відмовився. Чоловік сфотографував службове посвідчення, заявивши: “На жодні питання я відповідати не буду”, після чого спробував виштовхати журналіста за двері. На прохання прокоментувати свою агресивну поведінку і відповісти на кілька питань чоловік ніяк не відреагував. Замість цього Валерій Моїсеєв викликав охорону і наказав повісити на вхідні двері в коридор напис “Стороннім вхід заборонений”.

photo_2021-10-27_10-53-50.jpg
Фото: Newsroom/Роман Шупенко

Отримати хоч якусь інформацію щодо графіку роботи Харківського крематорію і зв’язатися з директором комунального підприємства “Ритуал” Харківської міської ради Євгеном Журавльовим також не вдалося, мобільний посадовця вимкнений. Інші новини Харкова.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі