З 2024 року українцям для в’їзду до ЄС потрібно буде отримувати спеціальний дозвіл ETIAS

З 2024 року правила в’їзду до Європейського Союзу для українців та громадян інших безвізових країн стануть більш жорсткими. Тепер для перетину кордону необхідно буде отримати спеціальний дозвіл ETIAS та сплатити збір у розмірі 7 євро. Також обов’язковою стане заповнення спеціальної анкети, яка повинна бути схвалена.

Ці новації були оголошені на офіційному вебсайті ЄС. Починаючи з 2024 року, близько 1,4 мільярда громадян із понад 60 країн, які мають право на безвізовий в’їзд, повинні отримувати дозвіл на в’їзд для більшості європейських країн. Серед цих держав також Україна.

Заявку на отримання дозволу ETIAS можна подати на офіційному вебпорталі.

“Маючи чинний дозвіл на в’їзд ETIAS, ви можете в’їжджати на територію цих європейських країн так часто, як захочете, для короткострокового перебування – зазвичай до 90 днів протягом будь-якого 180-денного періоду. Однак це не гарантує в’їзд. Коли ви приїдете, прикордонник попросить показати ваш паспорт та інші документи й підтвердити, що ви відповідаєте умовам в’їзду”, — зазначено у документі.

Заявка на отримання дозволу ETIAS коштує 7 євро, але деякі категорії подорожуючих можуть бути звільнені від цього платежу. Зазвичай заявка обробляється всього за кілька хвилин.

Штурмова бригада “Лють” звільнила Кліщіївку від російських бойовиків (Фото, Відео)

Однак є й винятки, коли обробка може зайняти більше часу. У цьому випадку рішення приймається протягом чотирьох днів. Слід зазначити, що цей строк може бути подовжений до 14 днів, якщо заявнику потрібно подати додаткову інформацію або документи, або до 30 днів, якщо заявник запрошений на співбесіду.

Основні кроки для в’їзду до країн ЄС із 2024 року включають:

  • подання заявки на отримання дозволу ETIAS завчасно, до придбання квитка або бронювання житла;
  • перевірка, що ваші паспортні дані співпадають із даними в дозволі ETIAS, оскільки невідповідність може призвести до відмови у посадці та в’їзді на кордоні;
  • перевірка терміну дії вашого дозволу ETIAS;
  • перевірка максимального строку перебування в країнах ЄС, для яких потрібний дозвіл ETIAS;
  • перевірка терміну дії вашого паспорта, який повинен бути дійсним протягом трьох місяців після передбачуваної дати виїзду з країн ЄС, які вимагають ETIAS, за винятком деяких ситуацій.

Деякі українці можуть бути звільнені від оплати збору. До таких осіб відносяться неповнолітні (особи, які не досягли 18 років), а також особи, які досягли 70-річного віку. Також не потрібно платити, якщо ваш чоловік чи дружина, зареєстрований партнер або дитина є громадянином країни ЄС.

Коментарі