Збитки Харківського метрополітену минулого року досягли 205 мільйонів гривень — ХАЦ

Комунальне підприємство “Харківський метрополітен” в черговий раз завершило рік з сотнями мільйонів збитків. Про це сьогодні повідомили в Харківському антикорупційному центрі.

За інформацією громадських діячів, у 2018 році розмір збитків харківської підземки становив 131 мільйон гривень, у 2019 — 267 мільйонів, у 2020 — 259 мільйонів гривень.

Директор “Водоканалу” не задекларував футбольний клуб, де він є президентом — ХАЦ

У ХАЦ назвали чотири причини, які впливають на негативну прибутковість комунального підприємства:

  • закупівля товарів та послуг за значно завищеними цінами в порівнянні з аналогічними операціями, які здійснюють метрополітени в інших містах України;
  • до 2009 року прибирання, ремонт рухомого складу та ескалаторів Харківська підземка виконувала власними силами. У 2009 році надання цих послуг передали спеціально створеним для цього фірмам. Щорічно на рахунки цих підприємств метрополітен переводить сотні мільйонів гривень. З посиланням на правоохоронців у ХАЦ зазначають, що більша частина цих коштів присвоюється, а послуги — не виконуються або виконуються неякісно. Також стало відомо, що з 2021 року послуги з прибирання Харківський метрополітен не замовляє, а виконує силами штатних співробітників.
  • Державна аудиторська служба дійшла висновку, що КП “Харківський метрополітен” в чотири рази занижує свій прибуток від розміщення реклами.
  • прибуток від експлуатації системи E-ticket отримує фірма-інвестор “Фінансова компанія Платіжний центр”. Раніше ця фірма повністю належала підприємству “Компанія з управління активами Фітнес капітал”, яке виплачувало десятки мільйонів гривень дивідендів Геннадію Кернесу та Ігорю Терехову. За інформацією ХАЦ, це підприємство переписали на підставних осіб.

Скільки коштує реклама в харківській підземці та чому прибуток йде повз метро

Нагадаємо, раніше Генеральна прокуратура України передала до суду обвинувальний акт проти чиновників харківської мерії, підозрюваних у виділенні землі за “кооперативною схемою”. За даними слідства, колишній віцемер Харкова Тетяна Овчиннікова разом з головним архітектором Сергієм Чечельницьким та його заступником допомогли засновникам восьми обслуговуючих кооперативів заволодіти земельними ділянками. Так, зокрема, троє керівників ЖБК отримали понад 25 гектарів, чим завдали збитків міській громаді на суму в 131 мільйон гривень.

Працював кореспондентом та керував прес-центром у всеукраїнському виданні "КП в Україні"; був редактором регіонального сайту "Слобідський край"; редактором сайту KHARKIV Today; комунікаційним менеджером та журналістом у проектах USAID і Pact. Зараз — кореспондент та автор статей у Newsroom.
Показати всі пости

Коментарі