Кернес Кирило Геннадійович

Депутат Харківської обласної Ради VIII скликання, старший син ексмера Харкова Геннадія Кернеса. Заступник директора з організаційних питань КП “Харківське міське бюро технічної інвентаризації”.

Біографія

Кирило Кернес народився в Харкові 15 липня 1982 року.

В інтерв’ю він говорив, що пишається прізвищем, яке дав йому батько.

“Я ношу це прізвище з гордістю, тому що батько своїми справами зробив її найвідомішою в місті. Вона нерозривно пов’язана з Харковом. Прізвище Кернес — це вже бренд міста. І це велика відповідальність. Тому що непросто утримувати ту планку, яку поставив батько в роботі, у відносинах з людьми”, — зазначав Кирило Кернес.

Освіта

Загальну освіту здобував у тому ж навчальному закладі, що і батько: він навчався в школі №82 на нових будинках. Кирило також відвідував ліцей при Народній українській академії, а пізніше закінчив НЮАУ імені Ярослава Мудрого.

Кар’єра

Працював у ЗАТ РТК “Тоніс-Центр” юрисконсультом. У 2006 році став юрисконсультом КП “Харківське міське бюро технічної інвентаризації”.

Згідно з офіційною біографією, зараз він займає пост першого заступника директора з організаційних питань комунального підприємства”БТІ”.

Восени 2020 року став депутатом облради VIII скликання.

Сім’я

У лютому 2022 року Кирило Кернес овдовів. Після тривалої хвороби померла його дружина Яна Кернес, з якою він виховував дочку Кіру та сина Луку.

Кирило Кернес (крайній праворуч) з родиною

Декларація

В електронній декларації, яку заповнив депутат, зазначено, що у 2020 році він зберігав готівкою майже 35 мільйонів гривень. 30 мільйонів він отримав у якості подарунка від Геннадія Кернеса. Також він зміг накопичити понад 80 тисяч доларів і 22,5 тисячі євро.

Згідно з фінансовим звітом, сім’я володіє шістьма квартирами різної площі. Також у власності депутата є нежитлове приміщення площею майже 170 м кв. в автопарку числяться кілька автомобілів, у тому числі Mercedes-Benz GLS 350d 2017 року випуску та Porsche 911 2003 року випуску.

Компромат та скандали

Кирило — син мера Харкова Геннадія Кернеса від першого шлюбу з Оксаною Василенко. Журналісти дізналися, що дружина проживала з батьками майбутнього градоначальника, а в 1984 році розлучилася з чоловіком. Жінка згадувала, що чоловік “ніде не працював, постійно був відсутній вдома, ображав, влаштовував вдома сварки, бив”.

Восени 2020 року, коли Геннадій Кернес захворів на коронавірус та перебував на лікуванні в Німеччині, його син Кирило очолив список політичної партії “Блок Кернеса – успішний Харків” на місцевих виборах до Харківської обласної ради. Водночас тодішній губернатор Олексій Кучер заявляв, що Кернес був проти такої ротації та планував особисто очолити список.

Згідно з офіційною біографією, старший син ексмера раніше ніколи не займався політикою.

Соціальні мережі

Кирило Кернес у Facebook.