Монзуль Катерина Володимирівна

Перша жінка-арбітр в Україні, складається в елітній категорії арбітрів ФІФА

Поява Катерини Монзуль на українських аренах у якості рефері на чоловічих матчах спочатку дуже дивувала. Харків’янка Монзуль зуміла довести свій професіоналізм, тим більше, що їй довірили бути арбітром на фіналі жіночої Ліги чемпіонів 2013/2014, а у 2015-му – на фіналі жіночого чемпіонату світу.

Біографія та освіта

Катерина Монзуль народилася 5 липня 1981 року в Харкові. Коли всі дівчата грали з ляльками, захопленням майбутнього арбітра, звичайно ж, був футбольний м’яч. З шести років Катерина Монзуль брала участь у дворових футбольних чемпіонатах у якості гравця. Звичайно ж, в шкільні роки вона відвідувала футбольну секцію.

Стати футболісткою у неї не вийшло, але дівчина не зневірилася і вирішила не кидати футбол, а стати арбітром. Тим більше у неї був приклад перед очима — в її оточенні були арбітри в особі дядька і чоловіка хрещеної. Однак Катерина не зациклювалася виключно на спорті, вона отримала вищу освіту в Харківській академії міського господарства. Там же залишилася викладати на кафедрі фізичного виховання.

Кар’єра

Свій шлях арбітра Катерина Монзуль почала у 2002 році. Спочатку вона була арбітром ДЮФЛ та аматорської першості України. У 2004-му перейшла до другої ліги, де працювала до 2011 року. І вже з 2011 по 2016 роки Катерина була арбітром першої ліги. У квітні 2016-го вона дебютувала в прем’єр-лізі та стала історичною особистістю в українському футболі. Адже вперше жінка була головним арбітром на чоловічій грі.


Катерина Монзуль на полі та поза грою

На міжнародній арені Катерину Монзуль помітили ще у 2004 році. Дебютувала вона в матчі між жіночими збірними Фінляндії та Польщі у 2005 році. Також працювала арбітром на жіночих футбольних матчах на Євро 2009 і 2013. Зараз Катерина Монзуль регулярно працює арбітром на матчах жіночої Ліги чемпіонів.

У 2020-му харків’янка вперше виконувала обов’язки головного арбітра у складі української жіночої бригади арбітрів на матчі чоловічих збірних Сан-Марино та Гібралтар. Цей матч проходив у рамках турніру Ліга Націй.

А в березні 2021-го Монзуль була арбітром на матчі-кваліфікації ЧС-2022, коли грали збірні Австрії та Фарерських островів.

Сім’я

Катерина Монзуль не любить говорити про особисте життя. За неперевіреною інформацією, вона зараз живе в цивільному шлюбі. Сама Катерина зізнавалася, що її молода людина не має ніякого відношення до футболу.

Декларація

Доходи жінки-арбітра не є надбанням громадськості. Однак, як повідомляли спортивні ЗМІ, у 2021 році гонорар головного арбітра становив близько 12 тисяч гривень за гру та повинен був вирости до 30 тисяч гривень. Крім того, футбольні судді отримували 3000 гривень на дорогу та 6000 гривень – на проживання в готелі.

Компромат та скандали

Катерина Монзуль — досить суворий арбітр, ще її називають ВАРзуль. тому що у своїй роботі вона часто використовує відеоасистента (VAR). Також Монзуль не шкодує карток під час матчів.
У 2020-му Катерина була арбітром 5-го туру групового турніру Ліги Європи. Тоді грали бельгійський клуб “Гент” та “Слован” з Чехії. Перемогли чехи з рахунком 2:1. Бельгійці залишилися незадоволені не тільки результатом, але і її суддівством: Монзуль не дозволила вийти на поле півзахиснику Вадісу Одідже-Офое. Хоча за словами тренерського штабу, його вихід на поле був узгоджений з УЄФА.