Мустафаєва Аліна Ельмановна

Депутат Харківської міської Ради VIII скликання, кандидатка в мери Харкова (2021)

Біографія

Аліна Мустафаєва народилася в Харкові 25 жовтня 1992 року. Здобувши освіту медика і юриста, вона працювала у швидкій допомозі, потім кар’єра дівчини змінила вектор і вона пішла в політику. Зараз депутат також є керівницею ряду фірм, серед яких “АЕ каршерінг “(Оренда автомобілів, раніше називалася “Екотаксі”) та НПП “Система”.

Водночас основну роботу депутат поєднує із зайнятістю в Центрі екстреної допомоги та медицини катастроф.

Освіта

У 1999-2004 роках Аліна Мустафаєва навчалася в Каплунівському навчально-виховному комплексі Краснокутської райради.

З 2004-го по 2010-й рік здобувала освіту в Харківській загальноосвітній школі І-III ступенів №60.

У 2010-2013 роках навчалася в медколеджі ХНМУ, де здобула професійну освіту за спеціальністю “Акушерська справа”.

Після закінчення медуніверситету здобувала освіту в ХНУ ім. Каразіна за спеціальністю “Лікувальна справа” (професійна кваліфікація – лікар). Мустафаєва закінчила вуз у 2020 році.

У 2020 році вступила до Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого на факультет адвокатури.

Кар’єра

У 2012-2016 роках працювала лікарем на швидкій допомозі. У 2015 році стала директором ТОВ “Екокар”. Через два роки — у 2017-му — зайняла пост заступника директора компанії “Автоентерпрайз”.

На виборах, які відбулися у 2020 році, Аліна Мустафаєва була обрана депутатом міськради VIII скликання від політичної партії “Слуга народу”. Депутат входить до складу постійної комісії міськради з питань соціального захисту та охорони здоров’я.

У 2021 році претендувала на посаду мера Харкова, проте набрала всього 3,4% голосів виборців.

Сім’я

Не заміжня. Дітей немає.

Декларація

Судячи з декларації, 2020 рік видався для Мустафаєвої вельми успішним. У грудні вона купила квартиру площею 137 м кв. за 3,9 мільйона гривень. Також їй належить легковик Chevro let Volt 2013 року випуску. При цьому обраниця може їздити на службовому електромобілі класу “люкс” Cadillac ELR. Вартість подібного авто на вторинному ринку сягає одного мільйона гривень.

Більшу частину доходу – 4,6 мільйона гривень – депутату принесло підприємництво. На основному місці роботи в ТОВ “Екокар” дівчина заробила 85 тисяч гривень. Фінансових активів у Мустафаєвої не було.

Компромат та скандали

Аліна Мустафаєва замішана в скандалі, пов’язаному з несплатою податків у великих розмірах. Ця історія почалася кілька років тому, коли співробітники податкової служби знайшли порушення в роботі групи компаній “Автоентерпрайз”, з якою пов’язаний народний депутат Олександр Куницький (блогер під псевдонімом ZPSanek, не є ключовою фігурою, але займається рекламою і розкруткою).

Податківці дізналися, що керівництво “Автоентерпрайз”, ряд інших фірм і підприємців, серед яких значилася й Аліна Мустафаєва, купували електромобілі в США з 2015 року, привозили їх в Україну за підробленими документами та занижували ціну транспортних засобів під час імпорту. При цьому машини реалізовували за ринковими цінами, але в документах була вказана інша вартість, яка дозволяла продавцям “економити” на сплаті податків.

Соціальні мережі

Аліна Мустафаєва в Facebook та Instagram.