Сапронов Юрій Анатолійович

Бізнесмен, меценат

Юрій Сапронов — один з небагатьох бізнесменів Харкова, хто постійно на зв’язку з городянами, правда, використовує для цього, в основному, соціальну мережу. За його сторінкою в Facebook стежить майже 80 тисяч осіб, а його пости збирають сотні лайків і коментарів. Він відверто розповідає про досягнення тенісистів, про гольф-клуб, але про інші напрямки в бізнесі говорить натяками.

Біографія

У Харкові Юрій Сапронов осів лише в юності, коли приїхав вступати Харківський національний університет ім. Василя Каразіна. А все його дитинство пройшло в Росії. Народився він в Калінінграді 26 серпня 1963 року. Його батько був військовослужбовцем. тому сім’я переїхала в селище Сафоново Мурманської області.

Сапронов служив у лавах Радянської Армії з 1981 по 1983 роки.

Сапронов в молодости

До Харкова майбутній бізнесмен приїхав здобувати професію хіміка. Випустився з вузу в 1989 році. Після цього деякий час Сапронов працював викладачем неорганічної хімії в Харківському університеті, паралельно з цим обіймав посаду заступника, а пізніше — голови профспілки студентів.

У 1994-1995 роки Сапронов почав працювати в ТОВ УРСП “Студбуд”, українсько-російської компанії на посаді головного інженера. Але вже в 1995 році він йде на таку ж посаду в ТОВ “ФІРМА ССО”.

У 2004 році в Харкові розпочав свою роботу благодійний фонд Юрія Сапронова, де він був головою правління.

Згідно з офіційними даними, Сапронов повернувся в ТОВ УРСП “Студбуд” але вже в статусі голови ради директорів у 2005 році. На цій посаді пробув до 2010 року.

З 2006 по 2009 роки Юрій Анатолійович очолював Федерацію тенісу України

Юрий Сапронов

Юрій Сапронов та тенісисти Еліна Світоліна і Гаель Монфіс

Юрій Сапронов кілька разів намагався реалізувати себе в політиці та у владі. У 2006-му він став депутатом Харківської міської ради, куди пройшов з партією “Наша Україна”, але у 2009-му склав депутатські повноваження і вийшов з партії.

З 2009-го по 2010-й він був радником мера Михайла Добкіна. Тоді ж він пройшов до Харківської обласної ради, а Добкін покликав його на посаду заступника губернатора.

Юрій Сапронов. Фото: Facebook

Знаменитий Superior Golf Club Сапронов відкрив навесні 2009 року. А у 2011 році там з’явився п’ятизірковий готель. У 2015 році Юрій Сапронов також брав участь у передвиборній гонці за крісло міського голови. Але програв Геннадію Кернесу.

Сім’я

Юрій Сапронов одружений, у нього є дві дочки Катерина і Валерія. У Катерини та Олексія Шумілкіна (сина ексмера Харкова) є двоє синів і дочка.

Юрій Сапронов з дружиною Іриною (по центру), дочками Валерією (праворуч) та Катериною (ліворуч), а також зятем Олексієм Шумілкіним

Декларація

У відкритому доступі немає інформації про стан Юрія Сапронова в останні роки. У 2014 році він потрапив до списків найбагатших харків’ян від Forbes зі статком у 28 мільйонів доларів. Також у ЗМІ з’являлася інформація про ВІП-автопарк Сапронова, в якому є автомобіль Bentley.

Компромат та скандали

Інформації про фінанси Юрія Сапронова дуже мало, зате її багато про скандали, в яких він брав участь.

Зараз Юрій Анатолійович заявляє, що у нього вже немає бізнесу в Росії, Крим – це Україна, а Росія – агресор. Але перед виборами міського голови у 2015 році Юрію Сапронову ставили й ведення бізнесу у РФ, і участь компаній, до яких він має відношення, в будівництві Керченського моста. Також говорили, що він переховував експрезидента-втікача Віктора Януковича у своєму гольф-клубі. Але цю інформацію ЗМІ пізніше визнали недійсною.

Футболки на підтримку “Беркута” Сапронову згадують досі. Нагадаємо, у 2013-2014 році під час Революції Гідності керівники Харкова та області прийшли на сесію облради у футболках з написом “Беркут”, щоб підтримати співробітників спецпідрозділу.

Фото: Facebook

Юрій Сапронов спочатку не підтримував все, що відбувається в Києві та містах України. Але з початком бойових дій на сході країни, почав надавати підтримку волонтерам, які допомагали переселенцям. У своїх постах у соцмережі він періодично згадує, що допомагає і бійцям на фронті, але деталі не хоче розголошувати.

Був у Сапронова конфлікт і з колись соратником Геннадієм Кернесом. Загострилося їх протистояння у 2015 році, коли вони були конкурентами на виборах.

Соцмережі

Юрій Сапронов у Facebook.