Скакун Олександр Євгенович

Перший заступник голови Харківської обласної державної адміністрації (призначений у лютому 2022 року)

Біографія та кар’єра

Народився 21 серпня 1973 року. Олександр Скакун з грудня 1993 по червень 1994 року служив в армії. З лютого 1995 по січень 2017 — працював в управлінні СБУ. Пішов з посади в липні 2016 року, після звільнення Олександра Пивовара, проте продовжував перебувати в розпорядженні Служби безпеки України. З січня 2017 року обіймав посаду заступника голови Харківської ОДА.

У 2021 році тимчасово виконував обов’язки губернатора після скандальної відставки Айни Тимчук. 21 лютого 2022 року голова ОДА Олег Синьогубов представив Олександра Скакуна на посаді свого першого заступника. На цій посаді він курирував питання цивільного захисту, оборонної та мобілізаційної роботи, взаємодії з правоохоронними органами, режимно-секретної роботи.

Олександр Скакун та Олег Синьогубов, лютий 2022

Освіта

Олександр Скакун має дві вищі освіти. У 2000 році він закінчив Національну юридичну академію України імені Ярослава Мудрого за спеціальністю “Правознавство”. У 2005 році отримав диплом в Харківській національній академії міського господарства за спеціальністю “Менеджмент організацій”.

Сім’я

У декларації Олександра Скакуна даних про сім’ю немає.

Декларація

У своїй декларації Олександр Скакун вказав 20% права власності на квартиру площею 51 квадратний метр. Також йому належить земельна ділянка площею 1200 квадратних метрів у селі Руська Лозова Дергачівського району. Крім цього, чиновник задекларував безкоштовне право користуватися будинком площею 356 квадратних метрів у Харкові, який належить Юрію Скакуну.

Александр Скакун

Чиновник у звіті також вказав право користування автомобілем Mercedes GLS 350 2019 року випуску, який записаний на Нонну Скакун. У 2020 році на основному місці зайнятості, в Харківській ОДА, Олександр Скакун заробив 451,2 тисячі гривень, ще 143,2 тисячі гривень він отримав у якості пенсії.

На рахунку в банку чиновник зберігає 972 тисячі гривень та готівкою — 604 тисячі в національній валюті. Також на рахунку в банку у нього лежало 2279 євро.

Компромат та скандали

Навесні минулого року в ЗМІ з’явилася інформація про те, що Олександр Скакун має відношення до незаконного бізнесу. Про це заговорили після виїзного засідання Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики, яке проходило в Харкові. На думку голови підкомітету Дар’ї Володіної, є інформація про блокування Службою безпеки України пов’язаних з сім’єю Скакуна нелегальних виробників палива, зокрема ТОВ “Бетоксид”, які завдали збитків економіці держави на 5 мільйонів євро. Також Володіна зазначила, що заступнику голови ХОДА було виділено земельну ділянку під бізнес, хоча на сайті адміністрації ця інформація відсутня.

Олександр Скакун відмовився коментувати цю заяву, пославшись на те, що сам він бізнесом не займається, про підозри йому нічого не відомо, а бізнес брата – не його відповідальність.

Соціальні мережі

Олександр Скакун у Facebook.