Світоліна Еліна Михайлівна

Українська тенісистка, бронзова призерка Олімпійських ігор – 2020 у Токіо

Еліна Світоліна вважається харків’янкою з одеським корінням. У списку її досягнень звання третьої ракетки світу. Світоліна змогла виграти 16 турнірів WTA в одиночному розряді, а в парному спортсменка здобула дві перемоги. Про неї говорили й на турнірах Великого шолома.

Біографія

Еліна Світоліна народилася в Одесі 12 вересня 1994 року. Її батьки теж спортсмени: Олена Світоліна займалася свого часу веслуванням, а Михайло Світолін захоплювався боротьбою.

У теніс Еліна прийшла слідом за братом Юліаном, який старший за неї на 9 років. У свої чотири маленька Еліна вперше взяла в руки професійну ракетку. Коли дівчинці виповнилося 12 років, на одному з турнірів її помітив харківський бізнесмен Юрій Сапронов. Він почав вкладати гроші в розвиток спортсменки. У 2007 році сім’я Світоліних переїхала до Харкова.

Зараз Еліна живе за кордоном, там же і тренується, але її резиденцією офіційно вважається саме Харків, куди вона приїжджає кілька разів на рік. З такою ж періодичністю відвідує й Одесу, де живе її мама та улюблена бабуся.

Еліна Світоліна з бабусею в Одесі

Еліна в інтерв’ю неодноразово заявляла, що пишається тим, що грає за Україну і не розглядає пропозиції виступати за інші країни.

Кар’єра

У 2009 році Еліна Світоліна брала участь у Відкритому чемпіонаті США серед юніорів без будь-яких показових результатів. А вже у 2010 році українка здобула першу серйозну перемогу на Ролан Гаррос, де змагалися юніори.

У 2011 році Еліна отримала перші титули ITF. А у 2012 році стала першою ракеткою України та вперше взяла участь у турнірі Великого шолома. Наступного року наша спортсменка увійшла вже в ТОП-50 рейтингу WTA.

У 2015-му тенісистка Еліна Світоліна вийшла до чвертьфіналу турнірів Великого шолома та потрапила до двадцятки кращих спортсменок за версією WTA.

Через рік Еліна поїхала на свої перші Олімпійські ігри, де змогла дійти до чвертьфіналу, але вибула зі змагань, поступившись сильнішим суперницям.

2017-й для Світоліної став воістину видатним. Тоді вона стала третьою ракеткою світу та здобула поспіль три перемоги в турнірах Premier 5.

Еліна Світоліна

2018 рік приніс спортсменці титул чемпіонки WTA. А 2019 рік привів Еліну до півфіналів Великого шолома.

У 2020-му Еліна Світоліна стала п’ятою в рейтингу WTA. Тоді ж вона перемогла на етапі Відкритого чемпіонату Австралії.

2021 рік для спортсменки почався невдачами — вона програла в 1/4 фіналу в Мельбурні, на півфіналі турніру WTA-1000 програла першій ракетці світу Ешлі Барті.

Влітку Світоліна вирушила в Токіо на Олімпійські ігри. Там вона змогла завоювати “бронзу”, обігравши спортсменку з Казахстану. А в серпні перемогла в турнірі WTA-250, який проходив в Чикаго.

Эліна Світоліна, 2021 год

Всього Еліна Світоліна п’ять разів потрапляла в 1/4 фіналу турніру Великого шолома, а два рази доходила до півфіналу.

Сім’я

У 2021 році Еліна Світоліна вийшла заміж за французького тенісиста Гаеля Монфіса. Вони зустрічалися три роки, заявляли про розставання. Але все ж зіграли весілля в Женеві.

 

 

Эліна Світоліна з чоловіком Гаелєм Монфісом та батьками

Хоч Еліна в соцмережах вже представляється під прізвищем чоловіка, все ж до кінця спортивної кар’єри вона буде Світоліною, про це вона сказала в одному з інтерв’ю.

Освіта

Еліна Світоліна в юності навчалася в Академії Жюстін Енен. Ця тенісистка відома своєю перемогою семи фіналів турніру Великого Шолома.

У 2012 році Еліна тренувалася в Ніцці в Академії Шарля Оффрея та Режі Лаверньє. Там вона працювала з індивідуальним тренером Себастьєном Матьє.

Декларація

Декларації Еліни Світоліної немає у відкритому доступі. Але зробити висновки про її доходи можна за кількістю призових, які їй вдалося заробити у 2021 році. Згідно з даними рейтингу WTA, Українка займає 15 позицію рейтингу. У цьому сезоні вона заробила $1,29 мільйона.

Є також інформація, що Світоліна володіє квартирами в Лондоні та Монако.

Компромат і скандали

У Еліни Світоліної є конфлікт з Федерацією тенісу України. Організація звинувачує Світоліну в тому, що та не бере участі в іграх збірної. І це був не одиничний випадок.

Світоліна каже, що Федерація ігнорує отриману нею травму. Там своєю чергою кажуть, що справа не в травмі, мовляв, Еліну не влаштував гонорар.

Соцмережі

Сторінка Еліни Світоліної в Instagram.