Ярославський Олександр Владленович

Бізнесмен, співвласник групи DCH

Біографія та освіта

Народився 5 грудня 1959 року в Маріуполі Донецької області в сім’ї медиків. Через кілька років після народження сина сім’я Ярославських переїхала до Харкова.

Майбутній бізнесмен в 1983 році закінчив Харківську академію громадського харчування, отримавши диплом технолога. Потім три роки прослужив в армії СРСР на території Угорщини. Після звільнення в запас навчався на юридичних курсах при МВС.

З 1986 по 1987 рік обіймав посаду інспектора відділу по боротьбі з розкраданнями соціальної власності Московського райвідділу внутрішніх справ у Харкові. У 1989 році закінчив аспірантуру Одеського технологічного інституту, отримавши ступінь кандидата технічних наук. У 1990 році перейшов на роботу в Харківський інститут громадського харчування.

Кар’єра

З 1992 по 1996 рік обіймав посаду віцепрезидента Харківського акціонерного товариства “Гея”. У 1996-1997 — віцепрезидент представництва фірми “Трівертон Інтернешнл Лімітед” в Україні. З 1998 року – президент та головний акціонер JSCIB UKRSIB Group. У період з 2002 по 2004 рік Ярославський був народним депутатом Верховної Ради України IV скликання. До парламенту він пройшов під №13 списку “Партії Зелених України”. Був членом груп Демократичні ініціативи, Демократичні ініціативи — народовладдя, фракції Народної партії Володимира Литвина.

Александр Ярославский

У 2006 році Олександр Ярославський передав контроль над УкрСиббанк BNP Paribas, після чого очолив групу DCH. Через час — у 2010 році УкрСиббанк повністю перейшов під контроль BNP Paribas, який тоді тісно співпрацював з DCH у сфері стягнення проблемної заборгованості.

У 2012 році вкладав гроші в розвиток інфраструктури та підготовку Харкова до Євро-2012. Тоді ж польські журналісти зняли документальний фільм про будні українського мільйонера і вперше показали резиденцію в селі Мартова, де проживала сім’я Ярославського.

З 2014 року Олександр Ярославський є податковим резидентом Великобританії. У 2016 році бізнесмен викупив контрольний пакет акцій Харківського тракторного заводу, який продав у 2007 році російському підприємцю Олегу Дерипасці.

У період з 2017 по 2018 рік бізнесмен придбав у російського підприємця Романа Абрамовича Дніпровський металургійний завод та рудник “Суха балка”. У 2020 році група DCH Олександра Ярославського почала спорудження на території ХТЗ індустріального технопарку “Екополіс ХТЗ” та зайнялася зведенням аеровокзального комплексу в аеропорту Дніпра.

Олександр Ярославський

Олександр Ярославський — один з великих українських меценатів. Підтримує розвиток українського спорту, фінансує благодійний фонд “Рідний дім”, брав участь у фінансуванні проєкту “Лікарня майбутнього”. У серпні 2021 року Олександра Ярославського обрали президентом ФК “Металіст”.

У 2020 році Олександру Ярославському надали звання почесного харків’янина. Відповідну медаль бізнесменові особисто вручив тодішній мер міста Геннадій Кернес.

Сім’я

У Олександра Ярославського є молодший брат Олексій (народився в 1965 році в Красному Лучі, нині місто Кришталевий). Він також є бізнесменом.

Зліва направо: Олексій Ярославський, Геннадій Кернес та Олександр Ярославський

Олександр Ярославський був одружений двічі. Перший шлюб він уклав з єдиною дочкою багаторічного голови Харківського облвиконкому і першого голови обласної держадміністрації Олександра Масельського. З дружиною Іриною Марсельською Ярославський прожив у шлюбі недовго. У 1993-му році у пари народився первісток, якого назвали Олександром, а вже в середині 1990-х вони офіційно розірвали відносини.

 

Олександр Ярославський та перша дружина Ірина Масельська

Згідно з даними з відкритих джерел, другою дружиною бізнесмена стала далека родичка тодішнього президента України Леоніда Кучми Юлія Турманська. Але і цей шлюб тривав недовго.

На початку 2000-х третьою обраницею Ярославського стала модель Марина Свентицька. Відомо, що у 2006 році дівчина брала участь у місцевому конкурсі краси та завоювала титул другої віцекоролеви Харкова-2006. За інформацією ЗМІ, майбутню пасію Олександр Ярославський вперше побачив якраз на подіумі конкурсу та відразу ж зацікавився. Після знайомства з видатним бізнесменом Марина залишила модельний бізнес. Тоді їй було 18 років. З того часу пара була разом, проте вести модель під вінець Ярославський не поспішав. Пара офіційно скріпила стосунки лише у 2018 році, коли у них було троє спільних дітей: син та дві дочки.

 

 

Декларація

Повних даних про стан Олександра Ярославського у відкритому доступі немає. Однак він неодноразово входив в ТОП найбагатших бізнесменів країни. За версією видання Forbes, у 2021 році він займав дев’яту сходинку рейтингу зі статком 820 мільйонів доларів.

У 2016 році Олександр Ярославський, 61, став одноосібним власником мережі ТРЦ “Караван”, викупивши частки американських інвестфондів Citi Venture Capital International та Apollo. На той момент в мережу входив один ТРЦ в Києві, один в Харкові та ще один будувався в Дніпрі. У грудні 2019 року столичний ТРЦ на вулиці Луговій перетворився на “Караван Outlet”. Група DCH вклала в реконструкцію 8 мільйонів доларів.

Серед активів групи DCH: у сфері фінансів є частка в Укрсиббанку; у сфері виробництва будматеріалів — компанії Hi-Raice, Construction, УГДК, Харків-Цемент (видобуток граніту і піску, виробництво щебеню, цементу, бетону). У сфері девелопменту — близько десятка об’єктів комерційної та житлової нерухомості в Києві, Харкові та Одесі загальною капіталомісткістю більше одного мільярда доларів (сюди ж входить і реконструкція харківського стадіону “Металіст”).

Крім того, компанії належить п’ятизірковий готель Kharkov Palace, який побудували в центрі міста до Євро-2012. У списку активів знаходиться І Міжнародний аеропорт “Харків”, який компанія Ярославського орендувала на 49 років.

Скандал
Продаж “Металіста”

До грудня 2012 року Олександр Ярославський володів футбольним клубом “Металіст”, який виступав в українській Прем’єр-лізі. Після конфлікту з мером Харкова Геннадієм Кернесом через стадіон “Металіст” був змушений позбутися цього активу. За словами мільярдера, в рамках підготовки до Євро-2012 він інвестував в Стадіон 30 мільйонів доларів (бюджетні інвестиції склали близько 70 мільйонів доларів). Новим власником клубу “Металіст”, частки Ярославського в стадіоні, тренувальної бази, футбольної академії став маловідомий на той момент харківський бізнесмен Сергій Курченко.

Відносини з Геннадієм Кернесом

Після цієї угоди відносини Олександра Ярославського та тодішнього мера Геннадія Кернеса сильно зіпсувалися. У публічному полі обидва обмінювалися невтішними висловлюваннями. Через сім років відбулося велике примирення.

 


Генадій Кернес та Олександр Ярославський на святкуванні нового 2020 року

У 2019 році на святкуванні 60-річчя Ярославського російський бізнесмен Харківського Походження Павло Фукс передав імениннику привітання від Геннадія Кернеса. Тоді Ярославський вперше публічно зізнався, що поважає Кернеса за те, “що він зробив для міста”. А через місяць вони останній раз відзначили Новий рік разом. Навесні 2020-го в країні вибухнула пандемія. Щоб об’єднати зусилля Кернес та Ярославський збирали великий бізнес, проте у кінці літа мер захворів на коронавірус та в грудні помер від ускладнень в німецькій клініці.

Скандал з “Мотор Січ”

На початку 2021 року в офісі президента заявили, що розглядають можливість введення санкцій проти Олександра Ярославського через конфлікт, пов’язаний з компанією “Мотор Січ”.

Китайські партнери бізнесмена Олександра Ярославського завили про намір відсудити в України 3,5 мільярда доларів. 4 вересня китайські інвестори ПАТ “Мотор Січ” направили Міністерству юстиції повідомлення про інвестиційний спір. Зарубіжні фірми ще у 2016 році придбали 56% акцій українського авіапідприємства “Мотор Січ”, але досі не можуть управляти своїм активом, оскільки на акції судом накладено арешт з ініціативи СБУ. Уряд виступав за те, щоб стратегічні українські підприємства залишалися в Україні.

Смертельна аварія

10 лютого 2022 року з’явилася інформація про смертельну аварію на трасі під Харковом. На 534-му кілометрі дороги Київ-Харків-Довжанський збили 50-річного пішохода. Водій втік. Пізніше з’явилася інформація про причетність до того, що сталося авто, яке належить мільйонерові Олександру Ярославському. Вдень того ж дня він полетів чартером до Лондона. У його компанії заявили, що це була запланована поїздка для зустрічі з сім’єю. Пізніше в поліцію з’явився 50-річний водій, який зізнався, що в ту ніч був за кермом і не зупинився після зіткнення, вирішивши, що збив тварину.

У поліції спочатку пред’явили звинувачення водієві, а пізніше повідомили, що його в машині в той момент не було. Міністр МВС Денис Монастирський звільнив главу поліції регіону, а в Держбюро розслідувань відкрили провадження щодо слідчих, які поспішили з висновками. Водночас в МВС повідомили, що планують викликати Ярославського на допит у якості можливого учасника аварії.

Соцмережі

Олександр Ярославський у Facebook